Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bygglov

Det är faktiskt ganska många hus som inte har giltiga bygglov för förändringar som är gjorda. Det är nämligen så att man inte kan göra vad som helst utan att först be om bygglov. Att man inte kan bygga ut huset mycket det vet de flesta om. Men det behöver inte vara så stora förändringar t ex kanske ett garage är ombyggt till kontor.

Är ett hus beläget inom en kommuns detaljplan kan det t o m vara så att man först måste ansöka om ett bygglov innan man sätter in ett nytt fönster, målar om huset i någon annan färg eller byter material på taket.

Kommuner har olika regler

Bara för att något är tillåtet i en kommun så betyder det inte att samma sak är tillåtet i en annan kommun. Det gäller olika regler beroende på var man bor i landet. Därför är det viktigt att inte ta något för givet bara för att det stämde där man tidigare bodde.

Det är kommunens byggnadsnämnd som du ska ta kontakt med för att kolla att allt står rätt till med huset. Sen är det bra också att fråga ägaren om allt står rätt till eller ej. Skulle ha då uppge ett felaktigt svar har du själv en mycket bättre position om ett fel föreligger.

Om något är fel

Skulle det vara så att något är byggt utan tillstånd behöver detta inte innebära katastrof. Upptäcker du det tidigt så be husägaren att skicka in en ansökan om bygglov i efterhand. Detta går utan problem att göra och byggnadsnämnden kommer då att ta upp fallet och förhoppningsvis ge ett bygglov.

Är det dock så olyckligt att byggnationen inte följer de reglerna som kommunen har och därmed aldrig skulle ha godkänts för ett bygglov finns det risk att man måste riva ner det byggda och återställa allt tid tidigare skick. Detta är självklart något som du vill undvika och av därför är det viktigt att kolla upp bygglov innan ett hus köps.

Ta hand om ett svartbygge

Det kan vara så att en husägare inte vill själv ta kontakt med kommunen för att söka ett bygglov för något i efterhand. I sådana fall du erbjuda dig att göra detta men då självklart mot att huspriset sänks. Gör man denna överenskommelsen ska du ta kontakt med byggnadsnämnden för att höra efter om möjligheterna att få ett bygglov. Om bygglovs ges är beroende av personerna som sitter i nämnden och kommunens regler så det är svårt att säga på förhand hur det går.

Att ta med ett villkor i köpekontraktet som säger att ett köp bara genomförs ifall ett bygglov ges är en smart klausul att ha med. Går inte säljaren med på detta eller byggnämnden säger att de inte kommer att utfärda ett bygglov ska man seriöst fundera på ifall ett köp ska genomföras alls. Och annars till vilket pris då huset troligen tappar mycket i värde.

Ta en chans under 10 år

Du har också ytterligare en möjlighet och det är att ta en chans på att kommunen inte upptäcker svartbygget. Det finns en preskriberingstid på 10 år när det gäller svartbyggen. Skulle kommunen inte upptäcka felaktigheten under denna tid kan de i efterhand inte kräva att byggnationen rivs. Upptäcker de dock det hela finns det som sagt var risk att du måste riva allt plus att betala en straffavgift. Ska du ta en risk av detta slag ska köppriset absolut sänkas. Sen ifall man tycker att detta är ett etiskt förfarande eller ej är en helt annan sak.

Ytterligare en sak som man ska veta är att även om de inte kan kräva att du river bygget så kan det gamla svartbygget skapa problem i framtiden ifall du vill ansöka om ett nytt bygglov. De kan isf kräva att du ska fixa till det gamla svartbygget innan de godkänner ett nytt bygglov för något annat.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook