Dolda fel
Ett dolt fel är ett fel som man inte rimligt har kunnat upptäcka vid en okulärbesiktning. Det ska även vara ett fel som det inte rimligtvis borde ha funnits med tanke på huset ålder och allmänna skick.
Det svåra är att avgöra ifall det är rimligt att felet ska finnas där eller ej. För ifall det finns fog för misstanke som t ex att ett 100 år gammalt hus inte har ett perfekt tak så räknas det inte som ett dolt fel. Skulle det dock vara så att säljaren har sagt att huset är i bra skick när det inte är det så ökar chansen att det räknas som ett dolt fel.
Det kan ofta vara svårt att avgöra ifall det är ett dolt fel eller ej och ifall det inte går att komma överens är det domstol som är den instans som får avgöra det hela.
Ett exempel
Så sent som på 1970-talet fanns det inget krav om att ett badrum skulle ha en fuktspärr i vägg och golv något som idag är standard. Skulle det då vara så att ett badrum är renoverat under denna tidsera helt enligt då gällande regler men det numera finns fuktskador bakom kaklet går detta inte att kalla för ett dolt fel. Detta trots att det är omöjligt att se igenom kaklet.
Eftersom man vet att det finns risk för fukt i badrum samtidigt som det är klargjort att det tidigare inte alltid fanns fuktspärr så är det inte frågan om ett dolt fel. Det är helt enkelt rimligt att anta att sådana problem kan finnas.
Är det dock så att ett badrum är renoverat för bara något år sedan helt enligt konstens alla regler men att det iaf finns fuktskador så kan detta räknas som ett dolt fel. Detta då det inte är rimligt att anta att ett nyrenoverat badrum ska ha denna typ av skador då det ska finnas en fungerande fuktspärr. Förutsatt självklart att det inte går att upptäcka genom en vanlig besiktning.
Om det är uppenbara fläckar t ex på väggen räknas detta självklart som varningstecken. Men det behöver inte vara så tydliga tecken för att det inte längre ska räknas som ett dolt fel. Skulle det t ex finnas sprickor i kaklet är detta något som gör att man inte längre kan kalla något för ett dolt fel.
Okulärbesiktning
En okulärbesiktning innebär att man undersöker ett objekt med hjälp av sin syn. Alltså att man inte tar några former av prover eller bryter upp ett golv. Fuktfläckar är ett stort tecken på att något inte står rätt till och sådana förutsätt att man upptäcker.
Skulle det vara så att man upptäcker några problem vid en okulärbesiktning bör man inte slutföra ett köp innan dessa är grundligt undersökta. Skulle en husägare inte gå med på att en grundligare undersökning görs är detta ett tecken på att något är riktigt fel och då ska man absolut inte slutföra köpet.
Om säljaren ljuger
Om en säljare har sagt att ett hus är i bra kondition och att det inte är något fel på något som det sen visar sig vara stora problem med räknas detta som ett dolt fel.
En sak man dock ska komma ihåg är att det inte räcker med att från om huset är i bra skick eller ej rent allmänt. Ska man kunna hävda ett fel måste man ha frågat om någon specifik sak som det senare visade sig att ägaren ljög om.
Inte ovanligt med fel
Det är inte på något vis ovanligt att det finns fel i ett hus. Saker och ting går sönder med tiden så enkelt är det. Så bara för att det finns något fel i ett hus ska man automatiskt inte dra sig ur ett köp. Dock ska man ha koll på dessa fel när man lägger ett bud. Visar det sig t ex att man måste fixa till något för 50 000 kr bör man räkna in detta när man bjuder och inte erbjuda en så stor summa. Om man fortfarande verkligen vill ha huset dvs.
Renovera
Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något. Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera. Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor. |