Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sotare

Om det finns en öppen spis, kakelugn eller värmepanna i huset är det en bra idé att kolla med sotaren för att få reda på vilket skick som rökkanaler och eldstäder har.

Det ingår i sotarens skyldigheter att notera om det finns eventuella problem i en kontrollbok. Sotaren har även koll på ifall det finns sådana kraftiga fel att det råder eldningsförbud.

Tar man kontakt med sotaren får man de upplysningarna som krävs för att kunna ta ett beslut om en noggrannare besiktning krävs eller ej. Det man isf gör är att utföra en provtryckning för att kolla om rökkanalerna är hela och täta. Att göra en sådan undersökning brukar kosta mindre än 1 000 kr.

Viktigt att veta är att ett fel som skulle ha upptäcks på detta vis inte kan räknas som ett dolt fel. Det är ditt ansvar att kolla upp rökkanalerna och gör du inte det kan du heller inte kräva något senare om det visar sig vara fel.

Finns det en öppen spis ska en sådan sotas vart tredje år och detta betyder att det inte alls är ovanligt att de läcker. En läcka ökar risken för brand vilket kan vara mycket farligt. Har inte en öppen spis använts på länge finns det risk att spisens rökkanal är tilltäppt av t ex ett fågelbo eller att den inte längre alls är tät. Fråga därför hur ofta de som tidigare bott där använt den öppna spisen. Skulle det vara så att den inte använts på mer än tre år måste en sotare kontrollera skicket innan den får användas igen.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook