Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Olika budgivningstaktiker

Här kan du läsa ett antal olika strategier som man kan välja mellan när man lägger ett bud på en bostad. Vilken taktik som passar bäst är helt omöjligt att säga på förhand så det är något du får känna av från situation till situation. Sen spelar ju självklart den egna personligheten in när det gäller vilket val man gör.

Minihöjning

Detta är den säkraste av alla taktiker som det går att välja mellan. Det hela går helt enkelt på att höja så lite som möjligt hela tiden. Förhoppningen är att andra som bjuder ska tycka att du är en jobbig budgivare som aldrig ger dig.

Höjer du hela tiden budet så lite som det går riskerar du heller aldrig att betala långt över marknadspriset för en bostad. Nackdelen med denna taktik är det inte är troligt att många skräms bort. Detta gör att risken är stor att många är med i budgivningen.

Chockhöjning

Genom att höja kraftigt tidigt går det ofta att avskräcka de som inte är helt säkra på sin sak. En fördel med denna taktik är att det är färre som kommer att delta i en budgivning och detta ökar chansen att få bostaden till slut. För det ska man veta att människan har enkelt för att koppla in sina känslor när det gäller budgivning. Hänger man med länge i en budgivning är det enkelt att känna att man verkligen vill ha bostaden och därmed betalar mer än från början tänkt. Genom att chockhöja får du bort andra potentiella köpare och därmed är det färre personer som riskerar att bli känslomässiga.

Risken är självklart att du skrämmer bort alla andra köpare genom att lägga ett bud som är klart högre än vad de hade tänkt. Det kanske blir så att man får bostaden men till ett högre pris än vad som var möjligt.

Maxbud

Det här går ut på att du direkt lägger ett bud som motsvarar exakt det du kan tänka dig att betala för bostaden. Detta är ett slags chockbud. Viktigt är att tänka igenom detta noga innan ett sådant bud lämnas. Risken är ju utan tvekan att kostnaden blir högre än vad som var nödvändigt.

Därför ska denna taktik bara användas för objekt som man verkligen vill ha och som det är troligt att det kommer att bli ett budgivningskrig om. En bostad i ett bra område för ett bra pris som har mycket folk på visningen kommer ju även troligen att locka till sig bud.

En variant av denna taktik är att lägga ett bud som är lite under ditt maxtak. Skulle någon höja lite på ditt bud går du direkt in med en till höjning till det riktiga taket. På så vis signalerar du till andra budgivare att det inte var max du gav från början. Risken med att göra på detta sätt är att du bjuder in fler än om du hade lagt max direkt. Fördelen är att det kanske är möjligt att få bostaden lite billigare.

Tidiga budet

Genom att lägga ett tidigt bud innan alla visningar är klara och som är över utgångspriset försöker man att få andra potentiella köpare på andra tankar. De kommer då att veta att bostaden kommer att kosta mer än vad det hoppades på.

Ytterligare en förhoppning är att säljaren direkt tar ditt bud och tar bort bostaden från marknaden. Det går t ex att säga att man bara bjuder denna summa ifall bostaden tas bort från marknaden direkt. Sen om detta är något säljaren går med på är en helt annan sak.

Snipa

En vanlig taktik på t ex onlineauktioner är att gå och lägga en högre bud precis i slutet och därmed vinna en budgivning. Tanken här är liknande då man lägger ett högre bud när budgivningen i princip är klar. Tanken är då att detta ska leda till oro och den som tidigare hade det högsta budet hoppar av eftersom den blir förbannad över att inte få bostaden som nästan var klar.

Det ska dock sägas att det kan vara mycket svårt att tajma in detta och det är omöjligt att säga ifall det fungerar eller ej.

Snabba svar

Har man sedan tidigare noga funderat igenom vilken ekonomi man har och hur mycket bostaden är värd kan detta vara en smart taktik. Hela tanken här är nämligen att man höjer snabbt efter att en annan person har höjt budet. På detta sätt försöker man skapa en känsla hos de andra köparna att man verkligen vill ha bostaden och inte har några tankar på att ge sig i budgivningen.

Man bryter även den ordning som mäklaren ringer runt till folk och kollar ifall de vill höja eller ej. Det blir därmed större höjningar för dessa hela tiden vilket förhoppningsvis känns jobbigt och de hoppar av.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook