Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kort checklista

Här kan du läsa en liten kort checklista med saker du bör överväga när du funderar på att köpa ett hus. Lite snabba tips som mycket väl kan hjälpa dig i din jakt.

  • Innan du verkligen börjar titta på hus bör du göra en budget där du själv räknar ut hur mycket du kan betala för en bostad. Sen är det dags att skaffa ett lånelöfte för att höra vad banken tycker. När du fått detta lånelöfte och själv gjort en budget vet du vilka bostäder du kan kolla på.
  • Ta sen ställning till var bostaden ska ligga. Läge är väldigt viktigt då detta styr stor del av vardagen. Saker som bör övervägas är avstånd till arbete, skola, dagis och liknande. Sen ska man ju självklart även fundera på området som helhet om det är lugnt, bra vägar osv.
  • Det är inte fel att kolla upp grannarna lite innan ett hus köps. Dels kan man prata med dem för att få en bra bild av området men även få en uppfattning ifall de kommer att vara en negativ eller positiv faktor när det gäller att bo i ett visst område.
  • Kolla upp fakta innan ett hus köps. Här är det t ex saker som ifall det finns bygglov för alla byggnader på tomten. Kolla även med Lantmäteriet ifall tomtarealen stämmer med det säljaren säger. Från kommunen kan man få en översiktskart över tomten. För det finns inget som säger att staket och liknande som avgränsar tomten verkligen sitter vid de verkliga gränsen.
  • Det är även en bra idé att kolla upp ifall det finns några servitut för tomten. Ett servitut betyder att du inte har lika stor frihet att göra vad du själv vill med tomten. Vanliga servitut som kan finnas är att grannar på landet har rätt köra över tomten för att kunna ta sig till sin bostad eller att ett elbolag har rätt att dra högspänningsledningar.
  • Hur mycket finns det pantbrev för? Detta är en intressant fråga ifall du ska köpa ett hus. Finns det t ex inte pantbrev för så mycket som du vill låna måste fler sådana tas ut och det kostar pengar. Det allra smidigaste är att från Lantmäteriet beställa ett fastighetsbevis som innehåller de uppgifterna som behövs (Areal, fastighetsbeteckning, rättigheter, planer, taxeringsuppgifter, lagfart, tomträttsupplåtelse, inteckningar med mera).
  • Vill man göra någon form av tillbyggnad på tomten är det bra att kolla med kommunen vad som gäller innan bostaden köps. Räknar man helt med att bygga ut och sedan inte får det för kommunen av någon anledning är ju risken att det inte blir en lycklig tid i bostaden.
  • Hur huset värms upp är väldigt viktigt att fundera på. Gamla hus riskerar att ha dyra uppvärmningssystem som behöver bytas ut vilket innebär en ganska stor investering. Kolla därför upp detta noga.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook