Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Driftskostnader

Om inte mäklaren har med en detaljerad kalkyl för driftkostnaderna för ett hus är det smart att be om att få tillgång till en sådan. Något som det är bra att veta är att mäklaren inte har ansvaret för att siffrorna är riktiga. Hans uppgift är bara att vidarebefordra uppgifterna från säljaren, det finns inget tvång att kontrollera dem.

Det finns då inget som säger att säljaren har kommit ihåg att räkna med alla kostnader. T ex kanske han inte tänkte på vatten och avloppskostnaden. Det man kan göra är att fråga mäklaren ifall han har sett några bevis för om siffrorna stämmer.

Har säljaren uppgivit rätt siffror är det inget som säger att de måste stämma exakt för dig. Har det tidigare t ex bott två personer i ett hus och det nu ska flytta in 5 personer kommer det exempelvis gå åt mer vatten. Sedan kanske de som bodde där tidigare höll en innetemperatur som är två grader lägre än vad du önskar. 2 grad kan låta lite men det kan handla om en ökning i uppvärmningskostnader på nästan 10 %.

Summan av det hela är att man inte helt kan lita på siffrorna för driftkostnaderna. Därför är det en bra idé att lägga till några tusenlappar per månad i den egna kalkylen. Skulle det sedan visa sig att kostnaderna är lägre än vad man trodde är detta bara positivt. Bättre det än att det visar sig vara tvärtom.

Finns det ingen specificerad kalkyl kan du få göra en sådan själv. Då får du ringa runt till energiverk, kommun och renhållningsverk osv för att få in siffrorna som behövs.

Kort checklista

Här kommer en kort liten lista på saker som man bör ha med i beräkningen. Sen är inte det säkert att vi här har tagit med allt så tänk igenom ifall du kan komma på någon annan kostnad.

  • Värme
  • El
  • Sophämtning
  • Sotning
  • Vatten
  • Avlopp
  • Samfällighets- och vägföreningsavgifter
  • Fastighetsskatt
  • Villa/hemförsäkring

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook