Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Väggarna

Att väggarna har en ganska stor uppgift att fylla i ett hus är ju ganska klart. De har ju de halvt viktiga uppgifterna att stå emot regn, vind och kyla. Sen måste vi ju även ha någon plats att hänga upp våra tavlor på.

Det är viktigt att både ytter och inneväggarna är korrekt uppbyggda då det annars finns risk att problem som fukt kan uppstå. Och fukt har tyvärr en tendens att leda fram till andra problem som att trät i väggarna ruttnar eller att mögel uppstår.

Ytterväggar

Ytterväggarna är den första skyddsbarriären som ska stå emot vädret. Hur dessa är konstruerade är sedan lite olika och vi ska här försöka att ta upp lite om några alternativ.

Yttervägg i tegel

Tegelväggar är mycket vanligt här i Sverige och detta till stor del för att de är vindtäta och klar mycket nederbörd. Tegel suger åt sig vatten bra men är också bra att torka ut när det väl är torrt ute. Ytterligare en fördel med tegel är att det är ganska lite underhåll.

Reveterade ytterväggar

En reveterad yttervägg fungerar i princip på samma sätt som en vägg gjord av tegel. Den står också mot vind och väder på ett bra sätt. Något som skiljer en reveterad vägg från en tegelvägg är att den kräver ommålning och renovering efter ett antal år. Väggarna i gamla hus som är byggda med denna metod brukar vara uppbyggda med en blandning av cement, halm och hönsnät.

Yttervägg i trä

Har man en vägg som är byggd i trä kommer denna att vara känsligare för vatten och vind. Därmed är det väldigt viktigt att väggarna är korrekt uppbyggda enligt de kraven som finns. T ex måste det finnas en luftspalt som förhindrar att väggen ruttnar. Sen finns det inget som säger att det måste vara sämre med en vägg som är gjord av trä. Det gäller bara att kolla upp ordentligt att den är byggd på rätt sätt. Något som dock är sämre med träväggar än tegelväggar är att de kräver mer underhåll. Plankor kan behöva bytas med jämna mellanrum och målning är något som också måste göras ibland.

Inneväggar

På insidan av huset spikar man upp en skivmaterial som ofta är gjort av gips. Mellan dessa och isoleringen ska det sedan finnas en fuktspärr som förhindrar att fuktig luft transporteras ut i isoleringen vilket annars kan leda fram till mögel.

Det är inte säkert att ett gammalt hus har isolering på alls samma sätt då man tidigare inte isolerade alls på samma sätt utan istället tilläts luften cirkulera fritt och därmed var väggarna torra. Nackdelen med detta är ju att mer värme försvinner varför man numera väljer att isolera på ett helt annat sätt vilket gör det väldigt viktigt att arbetet är rätt utfört.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att det viktiga inte är vilken typ av vägg man har utan att de är korrekt gjorda. Alla typer av väggar fungerar ifall de är bra byggda och alla typer av väggar fungerar inte alls bra om de är felaktigt byggda. Något som dock skiljer är mängden underhåll som måste utföras.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.


Följ oss på Facebook