Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Husgrund

Det finns i egentligen tre olika standardtyper för husgrunder. Det är dels hus med källare, betongplatta eller det man kallar krypgrund.

Krypgrund / Torpargrund

Den typen av grund som har störst problem är krypgrunden eller torpargrunden som man också kallar den för. Det var populärt att bygga hus med denna typ av grund på 70- och 80-talet vilket var innan alla problem upptäcktes. Att man kallar grunden för torpargrund hänger ihop med att det är liknande teknik som användes när just de gamla torpen byggdes. Detta innebar att man byggde husen på en enkel stenläggning. Detta gjorde torpen oisolerade. Men detta var inget större problem för i tiden då man eldade med spisar och kakelugnar där värmen sedan trängde ner genom golvet och höll grunden torr.

Men numera är husen isolerade och detta gör att värmen som alstras inne i huset inte längre går ner och värmer upp grunden. Detta kan leda fram till att bjälklagret ruttnar eller att det blir problem med mögel. Har man fått in mögel så kan det dels vara farligt beroende på typ av mögel men det kommer även att lukta illa vilket är ett problem.

Detta gör att ifall man vill ha ett hus med en så liten risk som möjligt bör man överväga att helt skippa hus som har denna form av grund. Dock ska det sägas att det går att göra saker åt det hela ifall det är problem. Skulle det vara så att det ännu inte har börjat att ruttna eller mögla går det att sätta in en avfuktare som hjälper till. Självklart kostar sådan pengar men det kan kanske vara en bra investering.

Det byggs fortfarande hus med krypgrund. Sen är dessa hus säkrare då man sedan 90-talet sätter in mekanisk ventilation i hus med krypgrund. Att det är mekanisk ventilation innebär att det finns en elektrisk motor som suger in och ut luft och därmed håller det torrt.

Hus med källare

Hus där källaren inte är inredd brukar inte ha några problem med mögel. De har heller inte problem med att grundbjälklagret har ruttnat. Det viktiga är att se till att dräneringen är bra utförd runt huset så att inget vatten tränger in. Skulle dräneringen inte vara bra går detta att fixa till genom att göra om den. Självklart kostar detta pengar men det behöver inte bli några jättesummor jämfört med problemen som kan uppstå.

Om huset har en källare som är inredd med t ex trägolv och träväggar är det risk att mögel bildas i väggarna. Det är därför viktigt att en sådan källare också har en bra dränering där väggarna är isolerade utifrån.

Betongplatta

Det vanligaste sättet att bygga hus numera är att lägga en betongplatta. Denna gjuts på ett underlag som är väldränerat. Bjälklagret läggs med en fuktspärr mellan lagret och betongen.

Vad vi vet nu ska det inte vara några större problem med hus med betongplatta. Det viktiga här är att man inte lägger ett golv eller något annat för tidigt då plattan måste få tid att först torka till. Fuktspärren måste även den vara korrekt utförd.

Det man kan ha i åtanke är att äldre hus med betongplattor kan ha problem med mögel. Detta då det förr i tiden inte lades någon isolering under betongen. Golven isolerades sedan från insidan direkt på betongen vilket förde med sig att fukt kunde krypa upp i isoleringen. Följden av detta är att risken är stor att mögel bildas.

Renovera

Byggmax syns ofta i reklamsammanhang och hos dem hittar du det mesta du behöver för att bygga ihop något. Du hittar t ex virke, isolering, spik, skruv, golv m.m. Alltså troligen det som behövs för att bygga ihop något.


Bygghemma säljer fönster, dörrar, uterum, tak, golv m.m på nätet. Alltså i princip allt du kan tänkas behöva när du vill renovera.


Skånska Byggvaror är ett annat alternativ för dig som renoverar i hemmet. Här hittar allt från badrum till mindre stugor.