Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Aktier eller fonder?

Ett val man ska göra i början är på vilket sätt man ska spara pengarna. De två huvudsätten när det gäller aktier är antingen att köpa aktier direkt eller att skaffa sig fonder.

En fond är en samling av aktier och/eller räntebärande värdepapper. Fonderna innehåller normalt värdepapper för flera hundra miljoner kronor. Väljer man att köpa fonder så köper man helt enkelt in sig på en liten del av fondens hela värde. Detta är ju det enklaste sättet att spara pengar på om man är sugen på aktier. Sen ska man ha klart för sig att fonder oftast inte ger alls lika bra avkastning som vanlig aktiehandel kan göra, fördelen är istället att det normalt är säkrare då fonderna äger aktier i många olika företag och därmed inte blir lika känsliga för enskilda företags upp och nedgångar. Sen kostar det även att ha pengar investerade i fonder då det kommer till en förvaltningsavgift.

Det ska även läggas till att det finns olika typer av fonder att välja mellan. Dels finns det de som är väldigt breda som vanligtvis håller sig ganska bra till börsens index. Sen finns det även de som är specialiserade på ett visst område, dessa har en större risk men samtidigt då även större möjlighet.

Sammantaget kan man säga att fonder oftast inte ger samma vinst men samtidigt är klart mycket säkrare än vad egen aktiehandel är. Om man istället är sugen på att kunna ta hem stora vinster och accepterar en större risk med sitt sparande så passar vanlig aktiehandel troligen bättre.

Handla med aktier

Aktieinvest.se är ett intressant alternativ för dig som vill börja spara pengar. Oavsett om det är i aktier, fonder eller något annat.


Avanza Bank är ett ställe att kolla upp ifall du vill handla med aktier. Courtaget ligger så lågt som 9 kr när du gör småaffärer.


Följ oss på Facebook