Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Varför ska man spara i aktier?

Att aktier är en spännande form av sparande är ju trevligt i sig. Det kan ju liksom hända ganska mycket på ett par dagar bara. Ett företag som man har aktier i kan ju gå upp mycket väldigt snabbt om man har tur. Spänningsfaktorn i aktiesparande ska man inte bortse ifrån men det som är ännu viktigare är att aktiesparande rent historisk har visat sig vara den överlägset bästa sparformen. T ex har Stockholmsbörsen stigit med cirka 10 procent i snitt per år under de senaste 100 åren. Detta innebär att aktier har stigit väldigt kraftigt under denna tid och beaktar man negativa saker som påverkat som t ex oljekriser, IT-krascher och krig så är detta in klart imponerande siffra.

USA har mycket äldre statistik för detta man kan nämligen mäta så långt bak som till 1802 en nätt liten tidsrymd på bara ca 200 år. Under denna tid är den reala avkastningen lite mer är 7 procent per år. Skulle man även lägga till inflationen på detta skulle man komma upp i en ökning på cirka 10 % per år på den amerikanska börsen också. 10 % kanske inte låter direkt imponerande vid första anblick men när man tittar lite djupare på det upptäcker man att det är klart imponerande siffror.

Tar man nämligen och tittar på vad 10 000 investerade kronor skulle innebära på lite längre sikt så märker man hur bra siffror detta är.
  • 10 000 kr på 5 år med 10 % ger ca 16 100 kr.
  • 10 000 kr på 10 år med 10 % ger ca 25 900 kr.
  • 10 000 kr på 30 år med 10 % ger ca 174 500 kr.
  • 10 000 kr investerade på 18 årsdagen och uttagna vid pension blir med 10 % ca 882 000 kr.
  • 10 000 kr investerade vid ett barns födsel uttagna vid pension blir med 10 % ca 4 900 000 kr.

Detta är ju självklart siffror som är väldigt fina och titta på. Sen ska man ju självklart komma ihåg att detta är historiska siffror och även siffror som visar på börsen i snitt. Köper du aktier kan de gå både mycket bättre och sämre än detta. Det finns inga garantier för att man tjänar lika mycket utan det beror på hur bra affärer man gör. Vill det sig riktigt illa kan du ju förlora alla dina pengar även om det inte är direkt troligt om du investerar smart.

Handla med aktier

Aktieinvest.se är ett intressant alternativ för dig som vill börja spara pengar. Oavsett om det är i aktier, fonder eller något annat.


Avanza Bank är ett ställe att kolla upp ifall du vill handla med aktier. Courtaget ligger så lågt som 9 kr när du gör småaffärer.


Följ oss på Facebook