Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad kan man göra för att minska riskerna?

Det säkraste sättet att investera i aktier är att välja trygga, stabila och lågt värderade bolag och speciellt sådana som har en lång historia av lönsamhet. Ger företaget även en rejäl utdelning är det ju bara ännu bättre.

Som kontrast till detta kan man ställa att köpa aktier i nystartade företag som hör hemma i riskfyllda branscher som t ex IT och bioteknik. Dessa företag är ju mycket mer riskfyllda att köpa aktier i av förklarliga anledningar, samtidigt om man gillar risker finns det ju också stora chanser att tjäna mycket pengar.

Vill man sen göra sin investering ännu säkrare bör även aktieägandet spridas ut på flera olika bolag. Ett bolag kan ju alltid gå omkull utan förvarning men det ska bra mycket till för att flera ska göra det samtidigt. Ägandet bör även spridas ut på flera branscher då detta också innebär stor säkerhet. Skulle det t ex vara så att någon kommer på en jättebra uppfinning som kan ersätta olja så skulle ju företagen som lever på just detta troligen tappa mycket kraftigt. Vill man hålla sig på säkra sidan är tipset att äga aktier i minst 8-10 olika bolag som också tillhör olika branscher.

Avvägningen som ska göras när man bestämmer sig för vilja typer av aktier som ska köpas är vilken risk man är beredd att ta. Rent allmänt kan man ju säga att en högre risk också innebär att möjligheterna till vinst är klart mycket större. Låg risk innebär ju istället säkerhet i att pengarna troligen är hyfsat säkra men att möjligheten till stora pengar är mindre.

Handla med aktier

Aktieinvest.se är ett intressant alternativ för dig som vill börja spara pengar. Oavsett om det är i aktier, fonder eller något annat.


Avanza Bank är ett ställe att kolla upp ifall du vill handla med aktier. Courtaget ligger så lågt som 9 kr när du gör småaffärer.


Följ oss på Facebook