Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Onoterade aktier

När man pratar om aktiehandel tänker man normalt på noterade aktier. Detta är aktier som finns med på någon av de stora handelsplatserna som t ex OMX eller Dow Jones. Men detta är inte alls alla aktier som verkligen existerar utan det finns många som inte är noterade på dessa listor och därmed kallas för onoterade aktier.

Det är t ex vanligt att fåmansbolag inte är noterade på börsen. Men det finns fortfarande inget som hindrar att man handlar med dessa aktier. Sen är det ju ganska klart att det kan vara mer riskabelt att handla just med denna typ av aktier av lite olika anledningar som vi här ska lista.

  • Det går inte att sälja när som helst. På de stora börserna finns det normalt alltid någon som vill köpa en aktie som säljs.
  • Priset du får för en aktie är svårt att veta då det är så få köpare vilket kan leda fram till att du inte hittar någon köpare för det verkliga värdet och därmed får sälja dem väldigt billigt.
  • Insynen i företagen som inte är noterade är ofta dålig. Noterade företag har en massa regler om t ex kvartalsrapporter osv som de måste följa.

Om man vill köpa

Bara för att det finns risker så innebär det ju absolut inte att det är helt uteslutet att köpa denna typ av aktier. Det viktiga är bara att man har koll på att det inte är lika säkert som andra sparformer. Ett bra grundtips är därför att inte investera en allt för stor del av den totala portföljen i onoterad aktier.

Sen är det viktigt att noga läsa på om ett företag innan en investering görs. Vem leder företaget och vad har denna person gjort tidigare, vad är företagets planer för framtid osv.

Handla med aktier

Aktieinvest.se är ett intressant alternativ för dig som vill börja spara pengar. Oavsett om det är i aktier, fonder eller något annat.


Avanza Bank är ett ställe att kolla upp ifall du vill handla med aktier. Courtaget ligger så lågt som 9 kr när du gör småaffärer.


Följ oss på Facebook