Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Blankning aktier

Det finns många sätt att tjäna pengar på börsen. Ett av dessa är genom blankning av aktier. Lyckas du med din blankning kommer du att tjäna pengar på att börsen går ner. Här ska vi försöka att förklara hur det går till och vilka risker detta medför.

Den snabba förklaringen till blankning av aktier är att du lånar ett antal aktier av någon och direkt säljer dem. Sedan köper du tillbaka dem efter ett tag och då lämnar tillbaka dem till den du har lånat dem utav. Hur detta kan ge en vinst kanske inte känns uppenbart vid första anblick men det ska vi förklara genom detta exempel.

Hur man kan tjäna på att blanka aktier

Steg 1 - Du lånar 1 000 aktier i ett bolag från din mäklare.

Steg 2 - Dessa aktierna säljer du för säg 10 kr/st.

Steg 3 - För denna försäljning får du 10 000 kr minus det courtage som tas ut för försäljningen.

Steg 4 - Ett tag senare (kan vara allt från bara en vecka till betydligt längre tid) så köper du tillbaka aktierna för det priset de ligger på då. Låt oss säga att priset på aktien har gått ner med 1 kr under tiden.

Steg 5 - Det innebär att du har betalat 9 000 kr för dina 1 000 aktier som du tidigare sålde för 10 000 kr. Du får även här dra av courtaget för denna affär.

Steg 6 - Nu lämnar du tillbaka aktierna till mäklaren. Kvar har du då 1 000 kr minus courtaget för de två affärerna som du utfört på vägen och den räntekostnad som mäklaren tar när han lånar ut aktierna till dig.

Risker och dolda avgifter

Det exemplet som vi skrev om visar hur det går till att utföra en blankning av aktier. Dock ska man ju komma ihåg att detta är långtifrån riskfritt att utföra. T ex kommer det till kostnader som man kanske inte direkt tänker på.

I blankningsexemplet så tjänade du 1 000 kr på affärerna. Men då det tillkommer courtage och ränta är det mer troligt att du till slut kommer att ha tjänat 800 kr på blankningen av aktierna. Hur mycket du kommer att ha tjänat beror ju starkt dels på vilken ränta och hur mycket courtage som tas ut för försäljningen och lånet.

Risken är ju heller inte liten med blankning då det finns risk att aktierna som du har blankat istället går upp under tiden. Skulle detta inträffa blir det därmed dyrare att köpa tillbaka dem och du skulle då förlora pengar på det plus räntan och courtaget.

Handla med aktier

Aktieinvest.se är ett intressant alternativ för dig som vill börja spara pengar. Oavsett om det är i aktier, fonder eller något annat.


Avanza Bank är ett ställe att kolla upp ifall du vill handla med aktier. Courtaget ligger så lågt som 9 kr när du gör småaffärer.


Följ oss på Facebook