Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

CFD

CFD står för Contracts for Difference och gör det möjligt för dig att handla online i tusentals instrument på ett stort antal marknader från ett och samma konto. Du kan handla CFDs på aktier, index, råvaror och valuta över hela världen, dygnet runt.

CFD är enklare för privata investerare att handla med jämfört med optioner och terminer som proffsen använder.

Möjligheten att handla i CFD, eller Contract for difference, har funnits under flera år i Sverige, men nu lanseras produkten på bred front av flera bolag.

Idén kommer ursprungligen från 1980-talets Storbritannien där varje aktietransaktion beskattades. För att slippa undan skatten började man i stället att handla med kontrakt som bara gällde värdeökningen eller -minskningen i en underliggande vara.

En CFD speglar helt enkelt priset på det underliggande instrumentet, exempelvis en aktie, ett index, en råvara eller en valuta. Precis som med aktier bestäms din vinst eller förlust av skillnaden mellan priset du köper och säljer för.

Produktens enkelhet och kraftiga hävstång är en stor anledning till att även mindre aktörer tilltalas av denna typ av trading.

Så hur går det till?

Du vill köpa 1000 Volvo-aktier till ett pris av 70 kronor styck, vilket innebär att du måste lägga ut 70 000 kronor. För att köpa CFD-kontrakt med lika många aktier som underliggande vara måste du ha mellan 5 och 10 procent av aktiernas totala värde på kontot. Finansieringskravet varierar mellan olika aktieslag och mäklare.

Väljer du alltså att i stället för dina 1000 aktier köpa 1000 CFD-kontrakt med Volvo-aktier som underliggande instrument och ett finansieringskrav på 10 procent, krävs att du har 7000 kronor på din depå. Du köper rätten att ta del av uppgångar, men också skyldigheten att täcka nedgångar.

Läs mer om CFDs på www.CFD-handel.se

Handla med aktier

Aktieinvest.se är ett intressant alternativ för dig som vill börja spara pengar. Oavsett om det är i aktier, fonder eller något annat.


Avanza Bank är ett ställe att kolla upp ifall du vill handla med aktier. Courtaget ligger så lågt som 9 kr när du gör småaffärer.


Följ oss på Facebook