Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Är det någon risk med aktier?

Något man ska ha klart för sig är att det inte finns något som heter riskfria sparandeformer. Sparar man pengarna i sin madrass kan huset brinna ner och har man ett bankkonto kan inflationen göra att pengarna tappar i värde. Sen finns det ju olika grader av risk när man väljer att spara pengar och här ska man ha klart för sig att aktier är en av de sparandeformerna som har högst risk.

Ett företag som man har aktier i kan börja gå dåligt något som kommer att innebära att aktierna tappar i värde. Ett företag kan ju även gå så knackigt att det inte kan existera längre något som kan innebära att dina aktier helt tappar sitt värde.

Sen behöver det även inte vara så att det är just ett företag som går dåligt då hela börsen kan krascha och ta med sig alla företag i nergången. Ett exempel på detta är 19 oktober 1987 då börsen hade en ganska jobbig dag. I USA föll t ex Dow Jones med hela 22 procent på bara en dag. I Sverige har vi ett exempel under en lite längre tidsrymd då börsen mellan mars 2000 och oktober 2002 tappade 73 %. Hade man då stora investeringar är risken väldigt stor att man blev av med största delen av detta. Sen har ju många aktier återhämtat sig efter denna krasch åt gått upp igen och även ner igen.

En börs som går ner kraftigt kan föra med sig gott också då det brukar finnas stora möjligheter till bra investeringar till ett billigt pris efter en så kraftigt nergång.

Handla med aktier

Aktieinvest.se är ett intressant alternativ för dig som vill börja spara pengar. Oavsett om det är i aktier, fonder eller något annat.


Avanza Bank är ett ställe att kolla upp ifall du vill handla med aktier. Courtaget ligger så lågt som 9 kr när du gör småaffärer.


Följ oss på Facebook