Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Lite att tänka på

Om du äger ett antal aktier och ett par av dem har gått upp och några gått ner är det vanliga att man säljer av dem som gått bra då de ju har fört med sig en fin vinst. Sedan behåller man de andra aktierna och hoppas att de ska gå bra i framtiden istället och pengarna därmed återhämtas. Tänk på att detta inte alls måste vara den rätta vägen att gå. Det kan vara så att dina vinstaktier t ex fortsätter att gå upp. Alternativt kommer förlustaktierna att fortsätta och gå ner. Det är bättre att ta en liten förlust än en stor förlust.

Att ta hem vinster kan vara bra då det ju känns trevligt när man har gjort något bra. Tänk bara på att det inte alltid är bra att ta hem vinsterna för tidigt. Två exempel på detta är att en person som köpte aktier för 100 000 kr i Nokia 1992 skulle ha aktier värda 25 miljoner bara åtta år senare. Eller den som köpte i Hennes & Mauritz 1980 för 100 000 kr skulle ha haft 70 miljoner år 2000. Sälj därför inte för tidigt om du tror att de ska fortsätta att gå upp då du därmed kan missa stora pengar. Sen ska man ju inte sälja för sent heller. Balansgången är väldigt svår det viktiga är bara att man är medveten om den.

Har ett bolag haft problem eller något annat som har gjort att en aktie rasat mycket på börsen kan det ju kännas lockande att köpa en sådan. Ett klassiskt sätt att se på det är att en aktie som tidigare kostat 100 kr är köpvärd vid 80, billig vid 40 och rent av ett fynd vid 20 kr. Beakta bara att en aktie som har rasat mycket väl kan fortsätta att göra det. I värsta fall kan ju en aktie t o m trilla ner till noll kronor.

Handla med aktier

Aktieinvest.se är ett intressant alternativ för dig som vill börja spara pengar. Oavsett om det är i aktier, fonder eller något annat.


Avanza Bank är ett ställe att kolla upp ifall du vill handla med aktier. Courtaget ligger så lågt som 9 kr när du gör småaffärer.


Följ oss på Facebook