Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad styr aktiekurserna?

Ska man kunna göra bra aktieaffärer är det viktigt att man förstår vad det är som styr aktiekurserna. I grund och botten är det vilken efterfrågan som finns för aktierna som styr priset. Vill många köpa och få sälja då kommer priset på aktierna att gå upp. Är det dock så att många vill sälja men få köpa då kommer priserna att gå ner. Detta innebär att företagets aktier på kortare sikt (1-3 år) kan röra sig lite konstigt då folk gärna vill ta hem vinster eller undvika för stora förluster vid dåliga tider.

Har man ett längre perspektiv på det hela så är det företaget som styr vad som händer med aktiekursen. Ett välmående företag som hela tiden är lönsamt och växer kommer med tiden också att få en positiv aktieutveckling. Självklart är det tvärtom för företag som inte går bra.

Alltså är det psykologin på börsen som styr aktierna i det korta perspektivet och företagets välmående som styr det i ett längre perspektiv. Vill man göra bra aktieaffärer är det därför viktigt att kunna göra en god analys av ett företag som man är intresserad av att köpa aktier i. Saker som då ska beaktas är t ex resultat- och balansräkning, framtid, substansvärde, p/e tal och direktavkastning. Målet är helt enkelt att hitta företag som för tillfället är undervärderade. Mer om dessa olika värden kan du läsa i andra delar av denna guide.

Handla med aktier

Aktieinvest.se är ett intressant alternativ för dig som vill börja spara pengar. Oavsett om det är i aktier, fonder eller något annat.


Avanza Bank är ett ställe att kolla upp ifall du vill handla med aktier. Courtaget ligger så lågt som 9 kr när du gör småaffärer.


Följ oss på Facebook