Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skype

Skype är ett företag som sysslar med Internetbaserad kommunikation och huvudsakligen då IP-telefoni. Deras program heter också Skype och installerar man detta på sin dator eller mobiltelefon kan man sedan ringa via Internet till andra som också har Skype. Det är helt gratis att ringa via Skype eftersom det inte finns några minutavgifter eller uppkopplingsavgifter. Det enda du betalar för är din bredbandsuppkoppling och har du bredband med fast avgift betalar du alltså ingenting alls.

Skype grundades av svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis. De har sedan sålt företaget för stora summor pengar till Ebay och sedan 2011 ägs nu Skype istället av Microsoft som vill försöka stärka sin position på den marknaden.

Tekniken grundar sig i IP-telefoni där man alltså använder Internet för att skicka den data som behövs för ett samtal istället för att använda telefonnätet. På det här viset kan man "ringa" gratis eftersom man normalt bara har en fast månadsavgift för sitt bredband, och Skype kostar just nu ingenting att använda.

Med Skype kan du kommunicera direkt via din dator om du har en mikrofon och någon slags högtalare och har du en webbkamera kan du även koppla in den för att ha videosamtal. Man kan även koppla ihop flera personer samtidigt så att det blir ett gruppsamtal eller helt enkelt använda Skype för att chatta eller skicka filer etc.

Har man Skype på sin mobiltelefon kan man använda programmet för att ringa gratis. Skillnaden mellan att ringa på datorn och att använda mobiltelefonen är att man normalt får betala för hur mycket datatrafik man använder på sin mobil när den är uppkopplad mot Internet. Ett samtal via Skype använder en del data, och därför kostar det slutligen pengar. Ifall du kan koppla upp din telefon mot ett trådlöst nätverk (WiFi) så kan du ringa gratis den vägen.

Det går även att skicka SMS eller ringa till vanliga telefoner (folk som inte har Skype) men detta är inte gratis (SkypeOut). Du kan dessutom skaffa ett vanligt telefonnummer (SkypeIn) så att folk kan ringa dig överallt i världen och ändå bara betala för ett vanligt lokalsamtal.

Besök Skypes webbsida och testa deras gratis programvara / ring gratis

Följ oss på Facebook