Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fast avgift för mobilt bredband

Det vanligaste nu för tiden är att det är fast avgift / kostnad för mobilt bredband. Hur mycket du betalar varje månad beror på vilken hastighet du väljer. Givetvis kostar det även lite olika beroende på vilken operatör du väljer då de alla har olika erbjudanden och paket. Nästan alla operatörer erbjuder ett antal olika paket så att du kan välja vilket som passar dig bäst. Surfar du ofta och mycket, kollar på film och spelar spel så behöver du nåt med lite bättre hastighet medan du som endast kollar mailen och läser lite nyheter etc klarar dig med en lägre hastighet.

Vanligen har man fast avgift på så vis att du betalar ett visst belopp varje månad och får fri surf i en viss hastighet för detta. Det kan t ex kosta 199 kr / månad för 16 Mbit/s och då får du surfa hur mycket du vill. Dock kan det även förekomma att du betalar en fast avgift men får en maxgräns för hur mycket data du får ladda ner under en månad, exempelvis 10 eller 20 GB. Ifall du kommer över denna nivå kan du tvingas betala extra.

I vissa fall när det är fri surf kan det även tänkas att operatören begränsar din hastighet ifall du skulle ladda ner extremt mycket. Ifall du planerar att surfa väldigt mycket och ladda ner mycket filmer och filer är det en bra idé att skaffa det största paketet du kan och att även kolla upp det här med hur mycket trafik du tillåts använda varje månad.

Fast avgift jämfört med rörlig kostnad

Det finns inte speciellt många paket där du har en rörlig kostnad för mobilt bredband. Du kan skaffa ett så kallat kontantkort men detta innebär normalt att du t ex köper en dags surf eller liknande för ett mindre belopp. På detta vis kan du surfa bara just de få dagar du behöver Internet och slippa betala en fast avgift.

Det kostar normalt klart mycket mer för en dag om du gör på det här viset jämfört med hur mycket en dag kostar om du räknar på en fast avgift. Ifall du använder Internet bara 3 - 4 dagar per månad är det redan där ofta billigare och mer prisvärt att skaffa ett abonnemang med en fast kostnad. Du kan sedan istället välja ett abonnemang som är lite billigare istället och troligen spara en del pengar.

När du väljer abonnemang gäller det att kolla upp vad som ingår. Kolla om det är fri surf eller en begränsning på hur mycket du får ladda ner varje månad. Ifall du jämför olika mobiloperatörer och deras paket ska man aldrig glömma att de ofta räknar på lite olika sätt så att man jämför två produkter som är likadana och inte två som har helt olika villkor.

Följ oss på Facebook