Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Trådlösa telefoner

Har du tröttnat på att vara begränsad av längden på sladden till din telefon? Väldigt många av de nyare modellerna av telefoner har inga sladdar alls utan är istället trådlösa. Trådlösa telefoner fungerar i princip lika bra som vanliga telefoner med sladd och fungerar i grund och botten på samma sätt.

En trådlös telefon fungerar på så vis att det finns en basstation som är inkopplad i telefonjacket precis som en vanlig telefon med sladd skulle ha varit. Denna basstation kommunicerar sedan trådlöst med själva telefonen via radiovågor. Räckvidden mellan basstationen och telefonen kan variera men normalt är det någonstans runt 50 meter inomhus och upp till hela 300 meter utomhus. Räckvidden kan påverkas en del av sådant som stör signalen, som tjocka väggar, men normalt är det inga problem i ett vanligt hus eller lägenhet.

Du kan ha flera olika telefoner kopplade till samma basstation så att du kan placera ut dina trådlösa telefoner strategiskt i ditt hem, så att du har tillgång till telefon överallt eller på de platser du spenderar mest tid etc. Basstationen är normalt inkopplad även i ett eluttag och fungerar som laddare för de bärbara enheterna.

En av de vanligaste teknikerna för trådlösa telefoner är idag DECT som står för Digital Enhanced Cordless Telecommunications. Den här tekniken används i många olika trådlösa telefoner för hemmabruk och fungerar riktigt bra. Utbyggnader av DECT så som GAP är vanliga, vilket även ger bättre kompabilitet mellan tillverkare och detta ger även möjlighet till överlämning mellan olika basstationer. Detta även under pågående samtal.

IP-telefon med trådlös telefon

På samma sätt som det finns vanliga sladdlösa / trådlösa telefoner så finns det även några varianter för den som gillar IP-telefoni. En snabb förklaring av IP-telefoni är att man använder Internet för att skicka den data som behövs för ett telefonsamtal istället för telefonnätet. Därför behöver en sådan telefon vara kopplad till bredbandsuttaget. Det finns dock trådlösa IP-telefoner där basstationen alltså då är kopplad till ett bredbandsuttag. I övrigt fungerar telefonen som vanligt.

Det finns även vissa telefoner som är uppkopplade mot Internet via en vanlig trådlös anslutning via WLAN. Då behöver man en trådlös router så att telefonen har någonting att koppla upp sig mot. I detta fall behövs ingen basstation alls. Dock måste man ha fast bredbandsuppkoppling och ett trådlöst nätverk för att kunna ringa.

Följ oss på Facebook