Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

100 mbit bredband

100 mbit bredband är i princip det snabbaste som går att få för en privatperson i dagsläget. För att kunna få 100 mbit måste du ha en bredbandsuppkoppling som har stöd för riktigt snabba överföringar och då duger inte vad som helst. Normalt används fiberkablar för att överföra data så snabbt som det krävs för att man ska kunna få 100 mbit. Fiberkabeln måste gå fram till ditt hus eller din byggnad och kopplas in för att du ska kunna åtnjuta snabbt Internet.

Ett fibernät kallas ofta för stadsnät och det är alltså detta man måste vara inkopplad i för att kunna få 100 mbit bredband. Hur väl utbyggt detta nät är kan variera väldigt från stad till stad. I vissa fall är det väl utbyggt medan andra mindre städer kanske inte ha något alls eller väldigt dåligt utbyggt. Olika bredbandsbolag kan erbjuda 100 mbit där du bor. Det beror lite på t ex vilket företag som hyresvärden / bostadsrättsföreningen samarbetar med. Du kan exempelvis få 100 mbit fiberlan från Telia eller från Bredbandsbolaget och det finns även lokala bolag. Priserna är mer eller mindre samma i vilket fall.

Ifall du bor i villa finns det en risk att du inte har tillgång till fibernätet eftersom det är ganska kostsamt att bygga ut och framför allt att dra in det till varje enskild villa. Ju större intresse som finns i en stad ju större är chansen att någon bredbandsleverantör är intresserad av bättre utbredning av stadsnätet. Bor du i lägenhet är det klart större chans att ditt hus är eller kan komma att bli uppkopplat. Det är mer attraktivt att dra en kabel till hyreshus etc eftersom man då kan få tillgång till ett stort antal kunder på en gång.

100 mbit med mobilt bredband

För inte så länge sedan var hastigheten för mobilt bredband som bäst runt 16 mbit och med lite uppgraderingar kan man möjligen komma upp i 32 mbit. Tack vare nästa generations datanät som heter 4G och som är uppföljaren till 3G (föga överraskande med tanke på namnet) kan man nu komma upp i närmare 100 mbit. En del marknadsför det som 100 mbit mobilt bredband men de stora operatörerna pratar om upp till ca 80 mbit.

Verkligheten är att de flesta inte kommer att nå upp i sådana hastigheter för sitt mobila bredband eftersom det är väldigt många saker som påverkar signalen och då även hastigheten. Sådant som kan påverka är bland annat avståndet till en basstation (ju längre bort ju sämre), om det finns några hinder som gör att signalen blir svagare (det är bättre signal utomhus), hur många som är uppkopplade och alltså delar på bredbandet på en viss plats etc. Allt detta påverkar och om man ska vara realistisk kanske man inte kommer upp i mycket mer än 20 - 40 mbit men det är ändå riktigt snabbt bredband som klarar av det mesta man kan tänkas vilja göra på Internet.

4G är inte fullt utbyggt och för närvarande finns det bara tillgängligt i några storstäder runt om i landet. Dock är planen att det ska byggas ut i princip hela Sverige. Mobiloperatörerna har alla planer för hur utbyggnaden kommer att se ut så du kan titta in på deras webbsidor för att se när du kan tänkas få 100 mbit mobilt bredband. Att surfa trådlöst är också något många tror är framtiden.

Följ oss på Facebook