Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Trådlöst bredband

Trådlöst bredband blir allt mer populärt eftersom folk gillar friheten och att kunna surfa var som helst. Har man en bärbar dator kan man ta med den på tåget, semestern, kompisen eller kaféet och koppla upp sig och surfa precis som vanligt. Ifall du är sugen på att fixa trådlöst Internet i ditt hem genom en trådlös router kan du göra det även om du har fast bredbandsuppkoppling, men det tar vi upp i en annan artikel.

Trådlöst bredband kallas normalt för mobilt bredband och det använder 3G-tekniken för att överföra data trådlöst på samma sätt som till mobiltelefoner. Nu för tiden finns det uppgraderade versioner av 3G så som Turbo-3G som gör det möjligt att surfa i 16 Mbit/s eller ännu snabbare. Täckningen för detta är mycket bra och du kan surfa i hela Sverige nästan var du än är. Hastigheten kan dock påverkas lite av sämre signal, t ex om du är inomhus eller ifall det finns många "objekt" mellan dig och basstationen / masten som stör.

Att välja rätt trådlöst bredband

Det är lite av en djungel när man ska välja trådlöst / mobilt bredband eftersom det finns så många operatörer som erbjuder olika lösningar och varje operatör har dessutom ett antal olika paket man kan välja mellan beroende på hur hög hastighet man vill ha etc. Du kan normalt välja mellan enkelt mobilt bredband med en hastighet på ca 6 Mbit/s och sen upp till ca 16 Mbit/s eller ibland hela 32 Mbit/s. Man ska dock inte räkna med att komma upp i de högsta hastigheterna då många saker kan störa signalen.

När du väljer hur snabbt trådlöst bredband du vill ha ska du helt enkelt ta och fundera på vad du behöver och hur mycket du surfar. Tittar du mycket på webb-tv, spelar spel och laddar hem filmer etc behöver du troligen ett bättre paket med högre hastighet och ifall du endast gör småsaker som att kolla mailen, läsa nyheter och kolla Facebook behöver du inte lika mycket. Då kan det räcka med ett enklare alternativ.

Ofta finns det även begränsningar för hur mycket du får ladda ner varje månad på ditt mobila bredband. En del skriver ut lite mer exakt vad som gäller medan andra operatörer är mer diskreta med sina begränsningar. Allting du gör på nätet som att kolla på webb-tv innebär att du laddar ner data och i abonnemangen kan det finnas en gräns för vad du får använda innan du behöver betala extra eller din hastighet begränsas. Detta kan vara nåt att tänka på när du väljer.

Kolla in och jämför trådlöst bredband från många operatörer.

4G innebär snabbare trådlöst bredband

Ny teknik är på väg att ersätta 3G som används för trådlöst bredband just nu. 4G är fjärde generationens mobila bredband och erbjuder hastigheter som är klart bättre än förut, nämligen upp mot 80 Mbit/s. Med 4G får du trådlöst Internet som är nästan lika snabbt som det snabbaste du kan få via en fast anslutning med t ex fiberkabel. Detta nät håller just nu på att byggas ut i Sverige med början i de stora städerna. Mer info finns på mobiloperatörernas webbsidor.

Följ oss på Facebook