Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bredbandstest

Du vet ofta vilken hastighet du borde ha på ditt bredband eftersom din Internetleverantör har lovat dig en viss hastighet och det är vad du betalar för. Ofta känns det dock när man surfar som att Internet är klart segare än det borde vara, att saker och ting tar längre tid att ladda och så vidare. Det är inte alltid helt lätt att veta ifall man verkligen får ut den hastighet man ska få ut från sitt bredband och därför är det inte fel att göra ett bredbandstest.

Hastigheten på ditt bredband påverkas av många saker. Framför allt är det signalens styrka som är avgörande. Har du mobilt bredband är det extra viktigt med en stark signal eftersom hastigheten på ditt bredband kan påverkas ganska mycket av en svag signal. Sådant som kan påverka hur snabbt ditt bredband är kan t ex vara hur långt du är ifrån en basstation och hur många som för närvarande delar på bandbredden i din station. Ibland kan även långsamt Internet bero på problem hos leverantören. En del problem får man stå ut med och andra kan rättas till.

Ett bredbandstest visar hur snabbt det egentligen går

Misstänker du att ditt bredband är långsammare än det bör vara eller ifall du bara vill veta exakt hur snabbt det faktiskt är kan du göra ett bredbandstest. Testet fungerar så att du får ladda ner en viss mängd data och sen ladda upp en viss mängd data samtidigt som man kontrollerar hur snabbt detta går. Efteråt kan du få reda på hur lång tid det tog att ladda ner denna data, och du vet hur snabbt ditt bredband är. Ett sådant test kan man göra enkelt på flera olika webbsidor eller via program man laddar hem till sin dator.

Bredbandskollen.se

Bredbandskollen erbjuder helt gratis mätning av din hastighet genom ett riktigt enkelt test. Du kan i princip bara trycka på en knapp så sätter ditt bredbandstest igång och när all testdata har laddats ner och laddats upp får du reda på hur snabbt det faktiskt gick. Efteråt kan du även jämföra ditt resultat med andra resultat och se om ditt bredband håller måttet jämfört med likvärdiga leverantörer. Du kan även hitta en liten guide med olika åtgärder som kan tänkas snabba upp ditt Internet ifall du tycker att det är lite långsamt.

Speedtest.net

Detta är en cool sida på engelska som egentligen har samma funktion som Bredbandskollen. Du kan testa ditt bredband mot olika servrar, t ex en i Sverige eller någon annanstans i världen. Du får ladda ner och ladda upp testdata och får sedan reda på din genomsnittliga hastighet. Du kan sedan jämföra resultatet eller dela med dig av ditt resultat osv. Vill du testa ditt bredband utan en massa strul kan du prova denna gratis tjänst. Den är dock ett snäpp krångligare än Bredbandskollen.

TPTest

Ifall du vill använda ett program för att testa ditt bredband kan du köra TPTest som är ett enkelt program för bredbandstest. Det fungerar i princip på samma sätt som testet du gör online men du har istället ett program installerat på datorn. Efteråt kan du få ganska detaljerade rapporter för hur snabbt bredband du har, paketförluster och en hel del sådant som kanske huvudsakligen folk med bra kunskap om Internet har nytta av.

Att tänka på när du gör bredbandstest

Det man ska tänka på är t ex att inte köra ett test när man är uppkopplad via t ex en trådlös router eftersom denna kan ge dig lägre hastigheter. Koppla in din dator direkt till modemet och kör sedan testet. Ha inte heller igång nerladdningar samtidigt som du kör ett test eftersom detta snor bandbredd och då får du inte rättvisande resultat.

Tänk även på att nästan inga bredband kommer upp i den perfekta maxhastigheten utan normalt ligger man en bit under. Har man riktigt bra ös i sitt bredband kan man kanske klara av ca 80 - 90 % av maxhastigheten men detta är inte jättevanligt. Normalt kan man ligga på ca 60 % och det är ofta ganska ok. Har du en lägre hastighet på ditt bredband bör du dock ligga närmare max än om du har t ex 100 mbit.

Följ oss på Facebook