Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bredbandstelefoni

Bredbandstelefoni är egentligen ett annat namn på det som kallas för IP-telefoni (och ibland även webbtelefoni). Oavsett namn är själva idén att man använder Internet för att ringa samtal istället för att ringa via telefonnätet. Detta har en del bra fördelar och även några nackdelar, vilka vi ska försöka gå igenom i den här artikeln.

Bredbandstelefoni fungerar helt enkelt så att istället för att ringa via vanliga telefonnätet så kopplas samtalet via datorer och istället för ett vanligt samtal skickar man datapaket via Internet. Resultatet blir i princip detsamma för den som ringer och den som blir uppringd förutom att kommunikationen använder sig av en lite annorlunda teknik. Det finns olika varianter av bredbandstelefoni, från att man helt enkelt kan använda sin vanliga telefon för att ringa till att man har en speciell IP-telefon och vidare till att man rakt upp och ner använder sig av sin dator, en mikrofon och hörlurar / högtalare för att genomföra samtalet.

Gemensamt för alla varianter är att man måste ha en fast bredbandsuppkoppling för att det ska fungera. Vidare går det huvudsakligen att ringa från en IP-telefon till någon annan som har IP-telefoni. En del företag tillåter dig att ringa upp vanliga telefoner via bredbandstelefoni. Då ringer man via deras datorer som sedan kopplar om samtalet lokalt och skapar ett vanligt lokalsamtal. Detta är dock lite dyrare än riktig bredbandstelefoni, men ändå relativt billigt.

Olika typer av bredbandstelefoni

Det finns som sagt några olika sätt man kan ringa med hjälp av Internet. Vilket alternativ man väljer är upp till en själv men det finns vissa saker som kan vara bra att veta innan man beslutar sig.

Använd din vanliga telefon - Det går att använda sin vanliga analoga telefon för brebandstelefoni men för att detta ska fungera behövs en speciell adapter. Vanligtvis är det en adapter som kopplar ihop ett telefonjack med ett Ethernet-jack. Adaptern innehåller den programvara som behövs för att telefonen ska kunna fungera som en IP-telefon. Det finns även typ av adapter som kopplas till en dators USB-uttag men då måste datorn och programvaran på datorn vara på när man ringer.

Använd en IP-telefon - Det finns speciella IP-telefoner som är gjorda för att man ska kunna ringa via Internet. En sådan telefon kopplar man normalt direkt till bredbandsuttaget (Ethernet-jack) istället för till ett vanligt telefonjack. Telefonen i sig har programvara som krävs för att det ska fungera att ringa via Internet. Det finns även sladdlösa IP-telefoner som då har en basstation som är kopplad till bredbandsuttaget och även några få helt trådlösa telefoner som kopplar upp sig via trådlöst nätverk.

Använd din dator - Slutligen kan man även använda bredbandstelefoni via sin dator. Detta är ett enkelt sätt att ringa och det krävs då bara att man har en mikrofon och hörlurar eller högtalare till datorn plus att man har programvaran installerad. Man måste självklart också ha en bredbandsuppkoppling så att man kommer ut på Internet. Programvaran som tillåter att du ringer via Internet kallas ibland för "Softphone".

För- och nackdelar med bredbandstelefoni

Fördelarna är huvudsakligen att det blir klart billigare att ringa via Internet. Har du fast internetuppkoppling kan du ringa riktigt billigt eftersom det inte krävs speciellt mycket datatrafik för att skapa ett telefonsamtal via Internet. Att ringa på detta viset är mer eller mindre gratis, sen kan det kosta en liten slant beroende på din operatör. Samtal till utlandet funkar extra bra.

Nackdelen med bredbandstelefoni är huvudsakligen att det kan vara sämre kvalitet på samtalet än om man ringer via telefonnätet. Datapaketen kan bli försenade eller försvinna vilket gör att kvaliteten på samtalet inte riktigt når samma nivå som ett vanligt telefonsamtal. Dock jobbar man hela tiden på att hitta lösningar som minskar störningar och ger bättre kvalitet.

En annan nackdel kan sägas vara säkerheten då data som färdas via Internet lättare kan snappas upp och t ex avlyssnas, varför det är mindre säkert att diskutera känsliga ämnen via bredbandstelefoni. Slutligen ska även sägas att man med bredbandstelefoni inte kan känna av varifrån samtalet kommer, varför det inte fungerar lika bra att ringa nödsamtal. Normalt kopplas man lokalt, till närmaste central men eftersom det inte går att känna av geografiska positioner går detta inte.

Följ oss på Facebook