Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

E-handelns framtåg och butiksdöden ett moment 22?

Många har säkert positiva upplevelser av näthandel. Det är smidigt att klicka hem saker utan att behöva lämna sitt hem, det är ofta billigare att köpa online än i vanlig butik, utbudet är många gånger större (speciellt om man slår ihop alla butiker man har tillgång till på nätet jämfört med vad som finns att tillgå där man bor). Men är det bara positivt och vad är baksidan?

Läs mer: E-handelns framtåg och butiksdöden ett moment 22?

Att investera i spelbranschen

Att investera rätt är en konst och just nu går det till exempel väldigt bra för spelbranschen. Därför kan det vara värt att titta närmare på vilka valmöjligheter man har om man vill investera pengar i en ständigt växande bransch och tror att spel på nätet har en stabil framtid.

Läs mer: Att investera i spelbranschen

Reporäntan kvar på samma men höjs snart

Nu har Riksbanken haft ännu ett penningpolitiskt möte där de avgjorde vad som ska hända med styrräntan och det blev inte helt oväntat ett beslut att behålla den på samma nivå som tidigare, alltså -0,50 procent. Dock meddelar de att en höjning väntas komma i vinter.

Läs mer: Reporäntan kvar på samma men höjs snart

När räntehöjningen kommer

Tiden med riktigt låg ränta kommer att ta slut förr eller senare. Det är något vi kan vara säkra på. Frågan är bara när och vad som händer med räntan när den väl börjar gå upp. Visst har det varit trevligt att ha billiga bolån under ett antal år men det finns både för- och nackdelar med en så låg räntenivå. Nu kan räntan vara på väg upp och det är viktigt att vi har koll på vad detta innebär.

Läs mer: När räntehöjningen kommer

Dominera jobbintervjun och fixa jobbet

Att lyckas få en intervju när man har sökt ett jobb är inte alltid lätt och det kan kännas som en stor vinst bara att bli kallad till en intervju. Intervjun är ett väldigt viktigt steg mot att få jobbet och därför är det viktigt att göra bra ifrån sig. Vi ska här försöka sammanställa en del bra information och tips som kan hjälpa dig att bli bättre på jobbintervjun.

Läs mer: Dominera jobbintervjun och fixa jobbet

Snabblån och SMSlån regleras i konsumentkreditlagen

1 september infördes ändringar i Konsumentkreditlagen som innebär striktare regler för snabblån och SMSlån. Ändringarna innebär att långivarna tvingas justera sina priser då man inte kan ha allt för dyra lån enligt lagen. Lite mer exakt vad det innebär ska vi gå igenom i detta inlägg.

Läs mer: Snabblån och SMSlån regleras i konsumentkreditlagen

Göra och inte göra inom investeringar

Att spara eller investera pengar är något som alla människor bör göra. De flesta har nog även någon typ av sparande, sen om pengarna investeras i t ex aktier eller fonder eller om de läggs undan på ett sparkonto kan variera. Det viktigaste är att det finns någon form av aktivt sparande, men visst är det bra att man optimerar hur man sparar sina pengar och om man investerar, att man gör det på ett bra sätt. Därför ska vi titta närmare på bra och mindre bra saker att göra när det gäller investeringar.

Läs mer: Göra och inte göra inom investeringar

Vad innebär det att låna utan UC?

På ”den gamla goda tiden” när man skulle ansöka om lån kunde man endast göra det från en av några få storbanker. Dessa banker, som givetvis finns kvar även idag, hämtar sina kreditupplysningar från Upplysningscentralen, vanligen kallat UC, vilka de alla är delägare i. Det kunde därför vara svårt att få ett lån beviljat om man redan hade nekats lån hos en av de andra bankerna.

Läs mer: Vad innebär det att låna utan UC?

Sommarens bästa spartips

Ekonomi handlar om inkomster och utgifter och målet är att ha så mycket kvar av inkomsterna som möjligt efter att utgifterna är betalda. Ju mer pengar man har över ju mer kan man spara och även lägga på nöjen och sådant som man vill köpa. Därför kör vi lite bra spartips i bloggen, så att du kan få mer pengar över.

Läs mer: Sommarens bästa spartips

Ekonomiskt självförtroende grund för stabil ekonomi

Du som inte har så bra koll på din ekonomi har säkert något skäl till varför det är så. Jag vill säga att ett vanligt skäl är att man har dåligt självförtroende och att man inte tror på sina egna kunskaper eller känner att man vet vad man gör (trots att man säkert kan eller skulle kunna lära sig mycket mer än man tror). Den psykologiska aspekten av privatekonomin kan alltså vara väldigt viktig, vilket jag vill blogga om idag.

Läs mer: Ekonomiskt självförtroende grund för stabil ekonomi

Följ oss på Facebook