Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Investera försiktigt - Ovisshet i svensk ekonomi

Sverige och världen befinner sig i en väldigt annorlunda ekonomisk situation som vi inte upplevt tidigare. Dagens norm i västvärlden är idag minusränta för att stimulera ekonomier, vilket också bidrar till en försvagning av valutor, samt i viss mån ökad inflation. Det är en pågående trend som stegvis har normaliserats, alltjämt som situationens ovisshet föranleder många frågetecken om en oviss framtid.

Läs mer: Investera försiktigt - Ovisshet i svensk ekonomi

Vad händer med reporäntan och bolånen?

För inte så länge sedan hade Riksbanken ännu ett penningpolitiskt möte där de bestämde att reporäntan skulle lämnas oförändrad på -0,25 procent. De sa dock i samband med detta att de fortfarande siktar på en höjning av räntan i december, så att den hamnar på nollan. Kommer denna höjning alls och vad kan det innebära för bolåneräntan osv?

Läs mer: Vad händer med reporäntan och bolånen?

Måste ett bröllop vara dyrt?

De flesta känner nog att ett bröllop kommer ta en rejäl tugga av sparpengarna. Det är inte en tillställning som har rykte om sig att vara billig på något vis och det är kanske inte heller så konstigt. Många (speciellt kvinnor skulle jag tro) ser bröllopet som deras speciella dag, en av de allra bästa dagarna i livet, då allting ska vara perfekt. Men måste bröllopet vara så himla dyrt?

Läs mer: Måste ett bröllop vara dyrt?

Saker du inte bör göra när det kommer en jobbig räkning

Vi har säkert alla sett på Lyxfällan på tv någon gång eller läst om någon som har hamnat i ekonomiska problem. Ofta har dessa personer gjort saker som man själv tycker känns galna, t ex inte öppnat en räkning på två år och bara slängt dem i en låda eller köpt en massa dyra saker trots att de har stora skulder och inte har råd med hyran. Jag tänkte här gå igenom några saker du INTE bör göra med en jobbig räkning.

Läs mer: Saker du inte bör göra när det kommer en jobbig räkning

Höstbudgeten - så påverkar den din plånbok

Nu har regeringen presenterat höstbudgeten och det kanske inte är den mest spännande eller tokigaste budget som någonsin har presenterats, men likväl så finns det saker att rapportera. Några av de viktigare punkterna är att pensionärer får en skattesänkning, att värnskatten avskaffas och att grundnivån i garantipensionen höjs lite.

Läs mer: Höstbudgeten - så påverkar den din plånbok

Förväntningar på nedskriven prognos vid morgondagens räntebesked

Imorgon torsdag är det återigen dags för besked om vad som ska hända med reporäntan, efter penningpolitiskt möte. Tidigare har Riksbanken haft en långsiktig plan för att sakta men säkert höja räntan till en mer normal nivå men denna plan kan gå om intet i och med dystra framtidsutsikter.

Läs mer: Förväntningar på nedskriven prognos vid morgondagens räntebesked

Var är ungdomarnas eget ansvar för sin ekonomi?

Med jämna mellanrum kommer information om att skuldsättningen har ökat hos ungdomar eller liknande. Det talas mycket om skälen till varför det har blivit så och skuld läggs t ex på spel / casino och liknande. Men jag frågar mig - hur mycket ska man egentligen skjuta över skulden på sådant när varje människa har ansvar för sig själv och sin ekonomi?

Läs mer: Var är ungdomarnas eget ansvar för sin ekonomi?

Måste man ha “svemester” nu när kronan är svag?

Ett begrepp som myntats hyfsat nyligen är svemester, som syftar på att spendera sin semester hemma i Sverige och att inte åka utomlands som så många gör. Skälet till varför man ska göra detta kan variera - antingen för att utnyttja vår fina natur och det bra klimatet som kommit extra mycket på senare år eller för att spara pengar. Men är det mer än bara ett hype-ord och hur viktigt är det att stanna hemma nu när kronkursen står lågt?

Läs mer: Måste man ha “svemester” nu när kronan är svag?

Kan historisk data säga hur aktier kommer att bete sig i framtiden?

På DI finns en artikel att läsa om hur börsen är svag på sommaren men att det finns vissa bolag som ändå har presterat bra historiskt under sommarmånaderna och på så vis slagit index. Men hur bra är egentligen tidigare prestationer som indikation på hur det kommer att gå i framtiden?

Läs mer: Kan historisk data säga hur aktier kommer att bete sig i framtiden?

Har din ränterabatt blivit mindre i hemlighet?

Förhoppningsvis har du en viss ränterabatt på ditt bolån, alltså att den ränta du har är en bra bit lägre än listräntan som din bank har satt. I vintras höjde i princip alla de stora bankerna sin rörliga ränta med runt 0,2 procent till följd av Riksbankens första räntehöjning på länge. I och med detta kan din ränterabatt ha blivit mindre utan att du förstått det.

Läs mer: Har din ränterabatt blivit mindre i hemlighet?