Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Hemförsäkring till fritidshuset?

Nu när vi har haft ett väldigt speciellt år med COVID-19 och inte kunnat resa utomlands på semester så har det blivit mycket tid hemma i Sverige. Det är dock inget dåligt med detta, men det har helt klart lett till att många har spenderat mer tid i sina fritidshus och sommarstugor. Många har också blivit intresserade att köpa fritidshus och då kanske man undrar vad som gäller med försäkringen.

Läs mer: Hemförsäkring till fritidshuset?

Barn och pengar - Del 1 Veckopeng / Månadspeng

Hur man ska göra med barn och pengar är en ständigt relevant fråga. Det finns många delar av denna fråga också - veckopeng / månadspengar / barnbidrag, fritidsaktiviteter, sommarjobb, hjälpa till i hemmet, klädköp, julklappar och födelsedagspresenter, flytta hemifrån, gåvor och hur man fördelar dem och mycket mer.

Läs mer: Barn och pengar - Del 1 Veckopeng / Månadspeng

Aktiehandel for dummies

Att handla med aktier låter krångligt och riskabelt i mångas öron och man tror kanske att det är något som bara rika personer gör eller proffsen som jobbar på bank eller som kallar sig för traders. Men faktum är att det inte är speciellt krångligt. Även nybörjare kan tjäna pengar på aktier, särskilt nu när det är så lätt att få tips på vad man borde köpa och sälja.

Läs mer: Aktiehandel for dummies

Blufflångivare börjar (tyvärr) bli bättre på att luras

Blufflångivare är ett gissel och de siktar tyvärr ofta in sig på de som är desperata och behöver pengar. Även om det ofta finns många varningssignaler så är det tyvärr ganska många som låter sig luras. Tidigare har vi tipsat om olika sätt att avslöja bluffarna men det börjar komma fler bluffar som ser bättre ut och som är svårare att avslöja vid en första titt.

Läs mer: Blufflångivare börjar (tyvärr) bli bättre på att luras

Ha koll på vem du har att göra med

Idag kan det vara lurigare än någonsin att ha koll på vem du har kontakt med. När telefonen ringer kan det vara någon skojare som låtsas vara från din bank. När du får e-post kan det vara något bedrägeri där du luras att ge upp dina uppgifter eller får datorvirus om du klickar på en länk. I en tid av osäkerhet är information viktig och den som kan få fram informationen ligger steget före.

Läs mer: Ha koll på vem du har att göra med

De erfarna tjänar på krisen medan vanliga sparare förlorar

Aktiemarknaden har varit turbulent i år och när COVID-19 började spridas runt om i världen så störtdök börserna. Många såg sina sparpengar försvinna när aktier och fonder minskade i värde. Men stora nedgångar är även stora möjligheter för den som vågar och vet hur man ska göra.

Läs mer: De erfarna tjänar på krisen medan vanliga sparare förlorar

Företagslån - Lös likviditetsproblem eller få utrymme att expandera

Att ha nog med pengar i sitt företag för att kunna göra det som man vill och behöver göra är alltid viktigt. Vare sig det handlar om att klara löpande utgifter eller om det är frågan om att expandera och satsa framåt. Även om det låter trevligt att klara sig utan lån eller finansiering så är det sällan ett rimligt alternativ. Företagslån är en bra hjälp i många situationer.

Läs mer: Företagslån - Lös likviditetsproblem eller få utrymme att expandera

Vilket skydd har din mobiltelefon via hemförsäkringen?

Om det finns något som folk undrar över och är osäkra på så är det hur det funkar med försäkringen och mobiltelefonen, om det hänt något med telefonen som t ex att den har gått sönder eller försvunnit. Det kan vara en del att tänka på här så jag kan förstå att folk är osäkra ibland, men vi ska försöka reda ut de viktigaste sakerna i denna artikel.

Läs mer: Vilket skydd har din mobiltelefon via hemförsäkringen?

Fortsatt nollränta efter nytt beslut av Riksbanken

I veckan meddelade regeringen att de ska sjösätta ett krispaket som ska underlätta för alla företag samt minska risken att folk förlorar jobben. Paketet skulle också göra det möjligt för anställda att gå ner i arbetstid men ändå få ut 90 procent av lönen. Det talades mycket om att göra vad man kan för att hjälpa företag och anställda men tydligen har man helt och hållet struntat i alla egenföretagare.

Läs mer: Fortsatt nollränta efter nytt beslut av Riksbanken

Så blir du mer effektiv när du jobbar hemifrån

Normalt är det inte så vanligt att man jobbar hemifrån om man har ett kontor att gå till. Men just nu är nästan ingenting normalt och då får man anpassa sig. Det är väldigt många som jobbar hemifrån på grund av Coronaviruset och risken att smittas eller att smitta andra. Det innebär också en hel del nya utmaningar “på jobbet” och dessa ska vi försöka lösa.

Läs mer: Så blir du mer effektiv när du jobbar hemifrån