Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Delningsekonomi en del av framtiden?

Delningsekonomi är ett modeord som används ganska ofta och att kunna dela på sina saker med andra människor i en win-win-situation är ju aldrig fel. Det finns redan många tjänster i denna anda, av vilka flera redan är riktigt populära. Är delningsekonomi något som kommit för att stanna och hur kan det påverka oss och vår ekonomi?

Läs mer: Delningsekonomi en del av framtiden?

Hur du sparar till pensionen om du har skulder

Frågan hur man investerar i sin pension samtidigt som man har stora skulder blir allt vanligare. Enligt en undersökning av Fidelity Investments så kommer närmare hälften av alla "babyboomers" att gå i pension med skulder. Den här artikeln ger dig några tips på hur du kan spara även om din ekonomi innefattar en eller annan skuld.

Läs mer: Hur du sparar till pensionen om du har skulder

Kom bort från ett dåligt beteende och en dålig ekonomi

I de flesta fall beror dålig ekonomi i grunden på någon typ av beteende som inte riktigt fungerar. Visst kan man hamna i ekonomiska svårigheter genom ren otur, t ex att en eller flera händelser som man inte kan styra över leder till att man oturligt nog tvingas till stora skulder eller liknande. Men oftast handlar det faktiskt om att man själv har försatt sig i den dåliga situationen genom ett visst beteende.

Läs mer: Kom bort från ett dåligt beteende och en dålig ekonomi

Bankens krav på bolån i praktiken

Det pratas väldigt mycket om bolåneräntor, amorteringskrav, svenskarnas skuldsättning och bostadsbubblor etc men allt det där kan vara låta lite luddigt och avlägset för den enskilde. Därför tänkte jag försöka gå igenom vad som gäller lite mer exakt för just dig och din ekonomi, så att du kan förstå vad som egentligen gäller för bolån och bostadsköp. alla.

Läs mer: Bankens krav på bolån i praktiken

Högre skatt på ISK – hur påverkar det mig?

Regeringen har lagt fram ett förslag om att skatten för Investeringssparkonto ska höjas. Höjningen innebär i praktiken att man använder statslåneräntan plus en procentenhet istället för att endast lägga på 0,75 procentenheter som det är just nu. Det innebär en markant höjning av skatten på långisktigt sparande. Vad innebär det för dig som privatperson?

Läs mer: Högre skatt på ISK – hur påverkar det mig?

Köpa färdigfixat eller renoveringsobjekt

När man letar ny bostad har man två vägar att gå. Man kan antingen köpa en bostad som är renoverad, eller åtminstone så pass fräsch att den inte behöver fixas, eller så köper man en bostad som kräver en del arbete för att den ska hamna på den nivå man vill ha. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, så det gäller att känna efter vad som passar dig. Här går vi igenom lite saker att tänka på inför ett sådant val.

Läs mer: Köpa färdigfixat eller renoveringsobjekt

Det byggs mycket bostäder i Sverige, men byggs det smart?

Det byggs riktigt mycket nya bostäder i Sverige just nu. Det byggs både i stora och små orter och prognosen säger att över 70 000 nya bostäder kommer påbörjas i år. Det var nästan lika många förra året. Men frågan är om man har en bra plan för byggandet? Blir det för mycket och fel typer av bostäder, eller på fel plats?

Läs mer: Det byggs mycket bostäder i Sverige, men byggs det smart?

Hur handlar man med valutor?

Valutamarknaden är den största investeringsmarknaden i världen. Från 2007 till 2010 växte den med 20% per år och har idag runt 5 miljarder dollar i genomsnittlig omsättning. Volymen kom förr främst från professionella handlare men idag finns det många vanliga handlare, som har gått in på valutamarknaden för investeringsändamål. Många har lärt sig att handla med valutor och här kommer vi att titta på några grundläggande steg för hur man handlar med valutor.

Läs mer: Hur handlar man med valutor?

Hur blir man en digital nomad?

Många drömmer om större frihet i jobbet, en möjlighet att jobba hemifrån eller att kunna resa och bo utomlands under tiden man jobbar. En marknad som har vuxit betydligt under de senaste åren är marknaden för onlinejobb av olika slag. Dessa typer av jobb definieras av att man kan sköta dem helt via datorn, att man ofta har en position som frilansare och att jobbet man utför också publiceras online.

Läs mer: Hur blir man en digital nomad?

Räkna varje krona och få en bättre ekonomi

Att räkna kronor kan vara tråkigt och kännas snålt. Det känns väl inte som något man skulle behöva göra om man inte verkligen var fattig och behövde hålla ordning på varje krona? Och visst menar jag inte heller att man behöver sitta och räkna precis varje krona i varje läge. Det jag menar är att man kan få en klart bättre ekonomi om man håller bättre ordning på vart pengarna verkligen tar vägen.

Läs mer: Räkna varje krona och få en bättre ekonomi

Följ oss på Facebook