Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Glöm inte att slänga ett öga på din boränta med jämna mellanrum

Bolånet är det största lånet du någonsin kommer att ha och även om räntan är bland de lägsta man kan få (är kanske bara studielån och några andra saker som har lägre ränta) så blir det ändå en hel del pengar just eftersom lånebeloppet är stort.

Läs mer: Glöm inte att slänga ett öga på din boränta med jämna mellanrum

Konsumtionslån ett dåligt namn?

Konsumtionslån, privatlån, blancolån - det finns många namn för denna typ av lån. Just konsumtionslån verkar vara populärt nu för tiden och privatlån var mer poppis förr i tiden. Jag är dock inte helt såld på namnet konsumtionslån då det uppenbarligen är så starkt kopplat till konsumtion och att spendera / shoppa.

Läs mer: Konsumtionslån ett dåligt namn?

Färre privatlån tas hos storbankerna

En ny undersökning av SCB visar att storbankerna tappar en hel del privatlånskunder samtidigt som så kallade nischbanker plockar upp de flesta av dessa kunder. Det har även blivit en hel del fler privatlån / konsumtionslån på senare år. En ökning med 81 procent de senaste 11 åren.

Läs mer: Färre privatlån tas hos storbankerna

Glöm inte detta när du lånar via låneförmedlare

Jag har skrivit många artiklar om låneförmedlare och deras tjänster genom tiderna och för det mesta är jag positivt inställd och pratar om fördelarna med att låna via en sådan. T ex att det är smidigt, att man bara behöver skicka in en ansökan även om man faktiskt ansöker till kanske 30 olika långivare och att man enkelt kan jämföra offerterna man får från de långivare som är intresserade.

Läs mer: Glöm inte detta när du lånar via låneförmedlare

Elpriserna visar varför man behöver marginaler i sin ekonomi

Du har förmodligen sett att elpriserna i december varit på rekordnivå. När man får stora räkningar av det här slaget, som är högre än vanligt, blir det extra tydligt att man inte alltid kan räkna in en exakt budget för varje månad. Det behövs därför rimliga marginaler och gärna en buffert dessutom.

Läs mer: Elpriserna visar varför man behöver marginaler i sin ekonomi

Kryptovaluta som betalningsmetod

Betalning med kryptovaluta är idag inte så vanligt och det finns fortfarande många som tycker att Bitcoin och andra liknande valutor är ”låtsaspengar” som inte bygger på något rimligt system. Dock blir det allt vanligare och mer och mer accepterat för varje dag. Det är svårt att förneka kryptovalutor, dess popularitet och dess plats i framtiden.

Läs mer: Kryptovaluta som betalningsmetod

Ta inte ett bolån på falska grunder

Läste för ett tag sedan en artikel om hur personer vänt sig till en “liga” som specialiserat sig på att lura banker att betala ut bolån till personer som annars inte hade kunnat få ett lån. De har tydligen varit med och lurat banker att betala ut över 400 miljoner totalt, på felaktiga grunder.

Läs mer: Ta inte ett bolån på falska grunder

Mastercard öppnar upp för kryptovaluta

Kryptovalutan tar återigen ett steg mot att bli mer accepterad. Mastercard är en av världens största betalningsleverantörer, och kommer snart att kunna erbjuda möjligheten att handla med kryptovaluta. Detta kan komma att få konsekvenser inom branschen, och öppnar upp möjligheter för miljontals människor runt om i världen att använda denna typ av digitala valuta.

Läs mer: Mastercard öppnar upp för kryptovaluta

Grundläggande om företagslån

Är du en företagare som behöver få in pengar i ditt bolag kan ett företagslån vara lösningen för dig. Det finns dock ett och annat som kan vara bra att ha i åtanke både innan du fattar ett beslut om att ta ett lån och under tiden som du letar efter en långivare.

Läs mer: Grundläggande om företagslån

Fler än någonsin ansöker om skuldsanering hos Kronofogden

Tydligen har fler personer ansökt om skuldsanering första sex månaderna i år än dessa månader något annat år. Och trenden är att det är unga som söker om skuldsanering, där de huvudsakligen dragit på sig skulder från shopping, dyra krediter och spel. Det finns många saker att säga om detta.

Läs mer: Fler än någonsin ansöker om skuldsanering hos Kronofogden

Följ oss på Facebook