Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

6 misstag många gör när de handlar med aktier

Aktier är inte superlätt att förstå sig på. Åtminstone inte om man vill göra bra investeringar och ha bra avkastning. Många vill få det att låta ganska enkelt och det finns många proffs och analytiker som ger sina åsikter dagligen, men bara för att du lyssnar på dem och deras tips innebär det inte per automatik att du kommer att lyckas. Jag ska gå igenom några misstag folk gör när de handlar med aktier, så att du kan undvika dem.

Läs mer: 6 misstag många gör när de handlar med aktier

Ekonomikunskap eller syslöjd

När jag gick i grundskolan så hade jag syslöjd. Det var ett av de obligatoriska ämnen som fanns. Man fick lära sig att sy - delvis för hand och delvis med symaskin. Kunskapen från syslöjden har jag använt väldigt sällan sedan dess, i mitt vanliga liv. Något som jag dock använder dagligen är mina kunskaper om ekonomi och pengar. Men någon sådan lektion fanns inte i skolan.

Läs mer: Ekonomikunskap eller syslöjd

Investera bara pengar som du inte behöver

Investeringar brukar gå ut på att du lägger dina pengar på en satsning där grundtanken är att värdet ska öka. De pengar som du satsat ökar i värde på ett eller annat sätt och du kan sedan få tillbaka mer pengar än de som du lade in från början. Men en investering innebär normalt ett visst mått av osäkerhet. Det är en risk du tar i utbyte mot chansen att göra vinst.

Läs mer: Investera bara pengar som du inte behöver

Sparande till barn - Snabb genomgång

I dagarna höjdes barnbidraget med 200 kr per månad och barn, vilket gör att det hamnar på 1250 kr för ett barn. Det började direkt pratas om att man kan passa på att börja spara pengar till barnen nu när man får dessa extra pengar i kassan och det är ingen dum idé. Med detta som grund ska vi gå igenom lite tips och tankar kring sparande till barn.

Läs mer: Sparande till barn - Snabb genomgång

Städa upp bland dina gamla lån

Vissa lån är bättre att ha och vissa sämre, varför det blir viktigt att gå igenom sina lån ibland och försöka rensa lite. Det sparar man mycket pengar på längden. Här ska vi försöka ta en titt på tips för hur man kan gå igenom och rensa bland sina lån för att göra sig av med sådant som kostar onödiga pengar.

Läs mer: Städa upp bland dina gamla lån

Riksbanken lämnar räntan oförändrad igen

Riksbanken har idag haft presskonferens för att meddela att de har beslutat att behålla reporäntan på -0,50 procent, så som den har varit ett tag nu. De säger sig vilja börja höja räntan i långsam takt under året samtidigt som de värnar om inflationsnivån och försöker vara försiktiga i sitt agerande.

Läs mer: Riksbanken lämnar räntan oförändrad igen

Varför någonsin betala mer än 0,3 procent i fondavgift?

Jag är övertygad om att man kan investera endast i billiga indexfonder när man sparar på längre sikt och att detta blir bättre än att välja dyrare aktivt förvaltade fonder. Det går bra med fonder med låg avgift i de flesta fall och många gånger vinner dessa fonder över konkurrenterna. I det här blogginlägget går jag igenom varför det förmodligen är bättre att investera i dessa lågprisfonder.

Läs mer: Varför någonsin betala mer än 0,3 procent i fondavgift?

En ekonomisk översikt och sammanfattning av 2017

Nu när 2017 är slut och 2018 har anlänt så är det givetvis spännande att fundera på hur det kommande året kommer att se ut och på vilket sätt din ekonomi kommer att utvecklas. Innan man börjar med att se framåt bör man dock ta en titt bakåt och se hur förra året gick. Jag ska alltså sammanfatta och reflektera lite över 2017 och vad som hände med privatekonomin under året.

Läs mer: En ekonomisk översikt och sammanfattning av 2017

Nytt räntebesked utan överraskningar

Igår bestämde Riksbanken att reporäntan återigen skulle få ligga kvar på -0,5 procent. Det är samma beslut som de har tagit vid flera tillfällen tidigare. Det verkar som att den gamla planen fortfarande följs och att man vill höja första gången i mitten av nästa år.

Läs mer: Nytt räntebesked utan överraskningar

Världens första bitcoin-miljardärer

Bitcoins fördelar och nackdelar har varit livligt diskuterade ända sedan kryptovalutan först introducerades 2009. Under åren har värdet på bitcoin ökat och minskat med rasande fart och det är svårt att spå framtiden för den. Valutan uppskattas vara åtta gånger mer instabil än guld, men priset för bitcoin gick i år om priset på guld. Under 2013 uppskattades det att omkring 300 000 människor handlade med bitcoin. Jämför denna siffra med årets dryga 5 miljoner, så syns det att användningen ökat explosionsartat. I veckan blev också bröderna Winklevoss världens första bitcoin-miljardärer.

Läs mer: Världens första bitcoin-miljardärer

Följ oss på Facebook