Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Reporäntan fortfarande på 0 procent

Den 12 februari hölls ytterligare ett penningpolitiskt möte med avsikt att bestämma reporäntan framöver. Förra gången, i slutet på förra året, höjdes den med 0,25 procentenheter och hamnade därmed på noll för första gången på riktigt länge. Nu har Riksbanken bestämt att behålla räntan på samma nivå.

Läs mer: Reporäntan fortfarande på 0 procent

Dina rättigheter på flygresan

När en resa flyter på smidigt och allt går enligt planen (som den oftast gör ändå) så är man nöjd och glad och tänker inte på vad som kunde ha gått fel och vilka rättigheter man har när det väl uppstår en sådan situation. Vi ska gå igenom vad man har rätt till, pengar man kan få igen och vad som är bra att ha koll på när man ger sig ut på en flygresa.

Läs mer: Dina rättigheter på flygresan

Att betala av lån i förtid

Har du en skuld som du vill betala i förtid? Det kan ha flera fördelar, du kan till exempel spara pengar på ränta. I vissa fall kan det dock finnas en och annan nackdel och det kan vara värt att fundera på alternativen. Här kan du läsa om hur du kan betala av ett lån i förtid, samt vad du bör tänka på innan du bestämmer dig.

Läs mer: Att betala av lån i förtid

Blancolån vs avbetalningsköp

Säg att du har tänkt köpa en ny tv, men du har inte riktigt pengarna till att göra det kontant. Du behöver handla på kredit på något vis, men har inte bestämt riktigt hur. De två starkaste kandidaterna för dig är att ta ett vanligt lån eller att handla på avbetalning. Dessa alternativ är lika men ändå inte helt lika, så vi går igenom fördelar och nackdelar med bägge.

Läs mer: Blancolån vs avbetalningsköp

Så ska en månadssparare göra med sitt aktiesparande

Förra året gick börsen upp väldigt mycket. Det var ett av de bästa åren på länge och även början av 2020 har gått riktigt bra med några väldigt starka dagar. Det finns helt klart en rädsla för att vi är på toppen av en stigning nu och att den enda vägen som finns framöver är nedåt. Visst finns det vissa skäl för att oroa sig över ett kommande börsras eller en bubbla som spricker vilket gör det extra intressant hur man som vanlig månadssparare ska göra med sitt sparande.

Läs mer: Så ska en månadssparare göra med sitt aktiesparande

2019 - En ekonomisk sammanfattning

Att säga att ännu ett år har gått är väl att repetera vad jag redan har skrivit föregående år, men det är ju vad som har hänt. Även 2019 har passerat och det har hänt en hel del inom finans, ekonomi och börs. Detta ska vi försöka titta på och kommentera lite kort i denna sammanfattning av året som gått.

Läs mer: 2019 - En ekonomisk sammanfattning

Fler tar blancolån senaste åren

Enligt en rapport från Finansinspektionen om så kallade konsumtionslån, vilket också heter blancolån eller privatlån, så har dessa lån ökat en hel del de senaste fem åren. Skälen till detta är exempelvis att räntan varit låg (och lånen “billiga”) samt att blancolån kan ha använts till bostadsaffärer efter att amorteringskravet infördes 2016.

Läs mer: Fler tar blancolån senaste åren

Samla dina lån och sänk dina utgifter

Små lån, kreditkortsskulder och avbetalningsköp med hög ränta kan bidra till stora utgifter varje månad. De flesta skulder av den här typen har hög ränta och blir dyra och om man har ett flertal olika krediter blir det totalt en stor summa som ska ut varje månad. Detta går dock att göra något åt genom att samla lånen till ett stort billigare lån.

Läs mer: Samla dina lån och sänk dina utgifter

5 tips på hur du sänker din elräkning

Räkningar är aldrig kul att betala, och särskilt inte höga elräkningar. Men vad kan man egentligen göra för att elräkningen ska bli så låg som möjligt? Om du följer några enkla, men effektiva råd så kommer inte bara din ekonomi att gynnas, utan också miljön.

Läs mer: 5 tips på hur du sänker din elräkning

Kolla så du inte blir lurad under Black Friday

Nu är det snart Black Friday, en av årets allra största readagar. Den så kallade Black Week (tjuvstart på rean som många företag verkar ha anammat) är redan igång med många erbjudanden. Många vill fynda men man måste också se upp så att man inte blir lurad att köpa saker som inte är så billiga som man tror.

Läs mer: Kolla så du inte blir lurad under Black Friday

Följ oss på Facebook