Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Spelaktier på börsen

Med tanke på att den nya spellagen har börjat gälla (med licenser och nya regler osv) och att man ser reklam för spel och casino överallt kan det vara intressant att se över de stora spelbolagen på börsen och hur spelmarknaden ser ut rent allmänt. Detta för er som är lite sugna på att investera i dem. Detta ska vi titta lite närmare på i denna artikel.

Läs mer: Spelaktier på börsen

Många varumärken delar samma ägare

Vart man än tittar så ser man olika företag och varumärken. Butiker, långivare, mobiloperatörer, spelsidor, tjänster osv. När man ser flera företag / varumärken inom samma bransch tänker man kanske att det är bra med konkurrens och att det är mycket att välja på, men det man inte alltid tänker på är att många faktiskt ägs av samma bolag.

Läs mer: Många varumärken delar samma ägare

2018 - En ekonomisk sammanfattning

Har vi en bostadsbubbla i Sverige? Det är en ganska het fråga just nu och det finns många som tror på lägre bostadspriser inom en ganska nära framtid. Pär Magnusson från Royal Bank of Scotland (RBS) har tittat lite närmare på detta och pratade med DI om riskerna för att priserna på bostäder kommer att falla.

Läs mer: 2018 - En ekonomisk sammanfattning

SPER – för en mer hållbar spelmarknad

SPER är en branschorganisation som kommer få allt större betydelse när den nya spellagen träder i kraft efter årsskiftet, där alla seriösa aktörer har rätt att söka licens på en svensk spelmarknad i förändring. Här tar vi en titt på vad de gör och hur det kommer funka.

Läs mer: SPER – för en mer hållbar spelmarknad

Riksbanken höjer slutligen reporäntan från -0,50 % till -0,25 %

Nu har det alltså hänt till slut, att Riksbanken beslutat tat höja räntan. Det är första höjningen på sju år! De höjer den från -0,50 procent till -0,25 procent. Motiveringen är att inflationen ligger nära målet och att Sveriges ekonomi är stark. Detta lär vara startskottet på en långsam fortsatt höjning av räntan över tid.

Läs mer: Riksbanken höjer slutligen reporäntan från -0,50 % till -0,25 %

Revisorindustrins död skapar nya möjligheter för ditt företag

”Den enes död, den andres bröd” är ett uttryck som innehåller tragik och hopp i en och samma mening. I takt med att allt fler väljer att sköta sig själv och hitta information på nätet så är också sättet redovisning sköts på äntligen på väg att förändras. Men alla yrkesmän- och kvinnor har inte hakat på trenden och resultatet blir en stor klyfta mellan gamla, föråldrade tekniker och nyskapande och moderna program. Om du vill modernisera din redovisning behöver du lära dig se skillnad.

Läs mer: Revisorindustrins död skapar nya möjligheter för ditt företag

Förmånerna från facket du kanske missar

Ett medlemskap i en fackförening innebär hjälp och förmåner, vilket du givetvis också betalar för. En del av fördelarna är mer självklara, sådant som är det huvudsakliga skälet till att du blir medlem från första början. Dock finns även en del andra, mindre uppenbara fördelar, vilka kan vara värda att ha koll på. Dessa ska vi titta på idag.

Läs mer: Förmånerna från facket du kanske missar

Här är bolagen som kan börsnoteras redan nästa år

När 2018 snart är över så är spekulationerna om bolag som kommer att börsnoteras nästa år igång. Ett tecken på detta är investeringar. En vanlig anledning till att bolag börsnoteras är ju att det finns ett behov av kapital. Det finns flera viktiga företag inom flera olika branscher som ser ut att vara på gång med en börsnotering nästa år och här är några av dessa.

Läs mer: Här är bolagen som kan börsnoteras redan nästa år

När är det läge att sälja / köpa bostad?

Som du kanske har märkt är bostadsmarknaden lite svajig just nu. Ena stunden varnar man för att det går dåligt och det finns många nyproducerade lägenheter ute men färre köpare och andra stunden rapporteras att bostadspriserna och försäljningen är uppåt. Sanningen är att det inte är bästa läget på bostadsmarknaden och det gör att man kanske frågar sig när det egentligen är bra läge att köpa respektive sälja sin bostad.

Läs mer: När är det läge att sälja / köpa bostad?

Skatteregler för investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkontot är alternativet som troligen passar de flesta vanliga sparare. Det är en intressant och populär sparform där man kan spara i aktier, fonder och liknande. Skillnaden mellan ISK och ett vanligt aktie- och fondkonto är att man inte betalar skatt på vinsterna på sitt ISK på samma vis som på aktie- och fondkontot.

Läs mer: Skatteregler för investeringssparkonto (ISK)

Följ oss på Facebook