Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Få ihop ekonomin i dåliga tider

Vi kan nog enas om att det är ganska tuffa tider just nu. Inflationen ligger på hela 9% vilket gör att det är ganska dyrt att leva i Sverige idag. Matvaror och många andra varor och tjänster kostar mer, elpriserna skjuter i höjden och vintern är på väg, bränslepriserna är höga och boräntan har dragit iväg. Det är dyrt att vara svensk helt enkelt och det är svårare att få ihop ekonomin.

Läs mer: Få ihop ekonomin i dåliga tider

Att låna pengar i en tid med hög ränta

I många år har (styr)räntan varit väldigt låg i Sverige. Den har legat runt 0 procent sedan 2014 och har även varit nere på minussidan i runt fem år. Först i maj i år gick räntan upp över nollan och hamnade på plus. Många lite yngre har därför också endast upplevt låga räntor.

Läs mer: Att låna pengar i en tid med hög ränta

Så påverkas ditt bolån av världsutvecklingen

Det kan kanske kännas lite konstigt att ditt bolån ska påverkas av vad som händer i helt andra delar av världen, men det gör faktiskt det trots allt. Hur funkar den här påverkan då? Och på vilket sätt blir ditt bolån slutligen påverkat? Det ska vi titta lite på nu.

Läs mer: Så påverkas ditt bolån av världsutvecklingen

Glöm inte att slänga ett öga på din boränta med jämna mellanrum

Bolånet är det största lånet du någonsin kommer att ha och även om räntan är bland de lägsta man kan få (är kanske bara studielån och några andra saker som har lägre ränta) så blir det ändå en hel del pengar just eftersom lånebeloppet är stort.

Läs mer: Glöm inte att slänga ett öga på din boränta med jämna mellanrum

Konsumtionslån ett dåligt namn?

Konsumtionslån, privatlån, blancolån - det finns många namn för denna typ av lån. Just konsumtionslån verkar vara populärt nu för tiden och privatlån var mer poppis förr i tiden. Jag är dock inte helt såld på namnet konsumtionslån då det uppenbarligen är så starkt kopplat till konsumtion och att spendera / shoppa.

Läs mer: Konsumtionslån ett dåligt namn?

Färre privatlån tas hos storbankerna

En ny undersökning av SCB visar att storbankerna tappar en hel del privatlånskunder samtidigt som så kallade nischbanker plockar upp de flesta av dessa kunder. Det har även blivit en hel del fler privatlån / konsumtionslån på senare år. En ökning med 81 procent de senaste 11 åren.

Läs mer: Färre privatlån tas hos storbankerna

Glöm inte detta när du lånar via låneförmedlare

Jag har skrivit många artiklar om låneförmedlare och deras tjänster genom tiderna och för det mesta är jag positivt inställd och pratar om fördelarna med att låna via en sådan. T ex att det är smidigt, att man bara behöver skicka in en ansökan även om man faktiskt ansöker till kanske 30 olika långivare och att man enkelt kan jämföra offerterna man får från de långivare som är intresserade.

Läs mer: Glöm inte detta när du lånar via låneförmedlare

Elpriserna visar varför man behöver marginaler i sin ekonomi

Du har förmodligen sett att elpriserna i december varit på rekordnivå. När man får stora räkningar av det här slaget, som är högre än vanligt, blir det extra tydligt att man inte alltid kan räkna in en exakt budget för varje månad. Det behövs därför rimliga marginaler och gärna en buffert dessutom.

Läs mer: Elpriserna visar varför man behöver marginaler i sin ekonomi

Kryptovaluta som betalningsmetod

Betalning med kryptovaluta är idag inte så vanligt och det finns fortfarande många som tycker att Bitcoin och andra liknande valutor är ”låtsaspengar” som inte bygger på något rimligt system. Dock blir det allt vanligare och mer och mer accepterat för varje dag. Det är svårt att förneka kryptovalutor, dess popularitet och dess plats i framtiden.

Läs mer: Kryptovaluta som betalningsmetod

Ta inte ett bolån på falska grunder

Läste för ett tag sedan en artikel om hur personer vänt sig till en “liga” som specialiserat sig på att lura banker att betala ut bolån till personer som annars inte hade kunnat få ett lån. De har tydligen varit med och lurat banker att betala ut över 400 miljoner totalt, på felaktiga grunder.

Läs mer: Ta inte ett bolån på falska grunder

Följ oss på Facebook