Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Sex bra och enkla tips när du ska låna pengar

Lån är en del av livet för de allra flesta. Du kanske tänker att du inte vill låna eller vara i skuld till någon, men då och då är ett lån nödvändigt. Det behöver inte vara en dålig grej att ta ett lån, så länge som du tänker efter i förväg och är ansvarsfull.

Läs mer: Sex bra och enkla tips när du ska låna pengar

Kan AI göra dig till en “One Man Army”?

Det finns många olika jobb som kräver att man är duktig på något speciellt - skriva, designa, skapa grafik, språk, programmering, fotografering eller vad det nu kan vara. Tänk om man lite enkelt kunde hitta ett sätt att själv fixa alla de saker som man inte är bra på? Med AI kan det vara möjligt.

Läs mer: Kan AI göra dig till en “One Man Army”?

Hur kan valet av företagskort spela roll för ditt företag?

När man som privatperson ska skaffa ett kreditkort kan det finnas ganska många alternativ att titta närmare på. Det finns givetvis olika priser, räntor och villkor och bara det gör att det är värt att jämföra lite, eftersom man kan spara pengar.

Läs mer: Hur kan valet av företagskort spela roll för ditt företag?

Du behöver pengar - vilken typ av lån ska du ta?

Det kan hända att vi står inför oväntade utgifter som en trasig tvättmaskin eller en akut tur till tandläkaren. Ibland kan dessa utgifter vara höga och behovet av pengar kan överstiga vad man har på kontot eller enkelt kan skaffa fram. Vad ska man då göra? Det finns några olika alternativ t ex att sälja saker för att få in pengar eller att vända sig till en familjemedlem etc men det kan också vara att överväga att ta ett privatlån.

Läs mer: Du behöver pengar - vilken typ av lån ska du ta?

Bästa sätten att spara pengar när maten är dyr

En av de saker som det pratas mest om just nu är matpriserna och hur höga de är. Det är något som de flesta troligen också har märk själva i matbutiken. Vi kan fundera hit och dit på varför priserna är höga - inflationen, höga priser hos leverantörer och producenter pga dyra råvaror, matjättarna som har höjt priserna för att tjäna mer pengar eller något annat.

Läs mer: Bästa sätten att spara pengar när maten är dyr

Så kan du hantera januari, årets fattigaste månad

Efter black friday, julklappar och julhandel, nyårsfirande och allt vad det nu kan vara i slutet av året, kommer ett nytt år med en ny fräsch start. Det tråkigaste är dock att första månaden på året har en tendens att vara lite tuffare ekonomiskt. Det sägs vara den fattigaste månaden på året.

Läs mer: Så kan du hantera januari, årets fattigaste månad

Vad består bensinpriset av och vad påverkar priset?

Det är inte direkt billigt att tanka bilen just nu, vare sig man har en bensinbil eller dieselbil. Priserna har nått nya höjder under året och det blir dyrt för många som är beroende av bilen. Två intressanta frågor är då; 1. Vad består egentligen bränslepriset av och 2. Vad påverkar om priset går upp eller ner?

Läs mer: Vad består bensinpriset av och vad påverkar priset?

Få ihop ekonomin i dåliga tider

Vi kan nog enas om att det är ganska tuffa tider just nu. Inflationen ligger på hela 9% vilket gör att det är ganska dyrt att leva i Sverige idag. Matvaror och många andra varor och tjänster kostar mer, elpriserna skjuter i höjden och vintern är på väg, bränslepriserna är höga och boräntan har dragit iväg. Det är dyrt att vara svensk helt enkelt och det är svårare att få ihop ekonomin.

Läs mer: Få ihop ekonomin i dåliga tider

Att låna pengar i en tid med hög ränta

I många år har (styr)räntan varit väldigt låg i Sverige. Den har legat runt 0 procent sedan 2014 och har även varit nere på minussidan i runt fem år. Först i maj i år gick räntan upp över nollan och hamnade på plus. Många lite yngre har därför också endast upplevt låga räntor.

Läs mer: Att låna pengar i en tid med hög ränta

Så påverkas ditt bolån av världsutvecklingen

Det kan kanske kännas lite konstigt att ditt bolån ska påverkas av vad som händer i helt andra delar av världen, men det gör faktiskt det trots allt. Hur funkar den här påverkan då? Och på vilket sätt blir ditt bolån slutligen påverkat? Det ska vi titta lite på nu.

Läs mer: Så påverkas ditt bolån av världsutvecklingen