Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Spännande med spelaktier 2021

2020 var ett spännande år på börsen helt klart. Även om det kom ett stort ras när Corona-pandemin slog till så var det inget som egentligen kunde sätta stopp för det urstarka börsåret. Det gick snabbt uppåt igen och blev till slut ett år på plus.

Läs mer: Spännande med spelaktier 2021

Unikt och tokigt aktierally som riskerar att bränna många

Det är svårt att missa de senaste veckornas galenskaper på börsen i USA. Det hela började med att det amerikanska bolaget Gamestop började rusa på börsen och till slut hade dess aktie gått upp över 600 procent på bara en dag.

Läs mer: Unikt och tokigt aktierally som riskerar att bränna många

2020 - ett ovanligt år på börsen

2020 var ett mycket omtumlande år, och samhällets förmåga att hantera en krissituation fick bekänna färg. Nästan alla delar av samhället upplevde ett svårt år, förutom aktiemarknaden som gick mot strömmen och nådde nya höjder när året var slut. Detta trots ett turbulent år.

Läs mer: 2020 - ett ovanligt år på börsen

Långivarens öppettider påverkar när du får ditt lån

Det går fint att ansöka om lån när som helst på dygnet, vilket dag som helst i veckan. Det funkar fint att ansöka klockan 04.20 på en lördagsnatt om man så vill. Så länge man gör det på nätet via ansökningsformuläret givetvis. Dock är det inte så säkert när din ansökan behandlas eller när dina pengar betalas ut.

Läs mer: Långivarens öppettider påverkar när du får ditt lån

2020 - En ekonomisk sammanfattning

Nu var det dags att sammanfatta ännu ett år! Att sammanfatta 2020 är både enkelt och svårt på en gång. Det är enkelt för att det finns vissa saker som sticker ut ganska mycket och som är uppenbart viktiga för året. Man vet vad man ska skriva om helt enkelt. Det är också svårt för att det finns mycket att säga och många avstickare man kan göra.

Läs mer: 2020 - En ekonomisk sammanfattning

Nyårsrensa bland lånen

Lån - de kan vara både nödvändiga och onödiga. Dyra eller klart rimliga i pris. Dåliga eller bra. Det man kan säga att det är svårt att klara sig helt utan lån, åtminstone om man vill äga en bostad, en bil, ett fritidshus eller något annat sådant. Samtidigt finns det många lån man kan klara sig utan - framför allt onödiga eller dyra konsumtionslån.

Läs mer: Nyårsrensa bland lånen

Chansa inte med dina pengar när du investerar

Ibland jämförs aktier och liknande investeringar med att spela på lotto eller att gå till ett casino. Som om det vore en total slump vad som händer med pengarna som man investerar. Detta är dock inte sant - i alla fall inte om man gör det på rätt sätt.

Läs mer: Chansa inte med dina pengar när du investerar

Familjens förmögenhet oftast helt borta efter en generation

Något som är väldigt intressant är frågan hur man ska hantera sina pengar, när man väl har lyckats tjäna dem. Det är inte alltid så lätt. Inte ens för dem som själva har tjänat ihop pengarna och förmodligen har ett ekonomiskt sinne. Det blir då sällan lättare för barn som får ärva pengar och det är tyvärr väldigt ofta så att pengarna slösas bort istället för att skötas om.

Läs mer: Familjens förmögenhet oftast helt borta efter en generation

Svenskarnas skuldsättning hög

Svenskarna fortsätter ha en relativt hög skuldsättning och den främsta boven verkar vara högre bostadspriser som skapar behov av ett stort bolån. Sverige har faktiskt näst högst skuldsättning per invånare i hela EU, vilket inte är ett fantastiskt betyg.

Läs mer: Svenskarnas skuldsättning hög

Hemförsäkring till fritidshuset?

Nu när vi har haft ett väldigt speciellt år med COVID-19 och inte kunnat resa utomlands på semester så har det blivit mycket tid hemma i Sverige. Det är dock inget dåligt med detta, men det har helt klart lett till att många har spenderat mer tid i sina fritidshus och sommarstugor. Många har också blivit intresserade att köpa fritidshus och då kanske man undrar vad som gäller med försäkringen.

Läs mer: Hemförsäkring till fritidshuset?

Följ oss på Facebook