Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur kan valet av företagskort spela roll för ditt företag?

När man som privatperson ska skaffa ett kreditkort kan det finnas ganska många alternativ att titta närmare på. Det finns givetvis olika priser, räntor och villkor och bara det gör att det är värt att jämföra lite, eftersom man kan spara pengar.

Det finns dessutom många olika förmåner man kan få som cashback, bonusar, rabatter och erbjudanden hos olika samarbetspartners osv. Det är lite av en djungel men det finns en del intressanta alternativ, där man får välja efter vad som passar en.

När man tänker på företagskort, alltså betalkort eller kreditkort för företag, så tänker man troligen mer på ett vanligt enkelt kort som någon anställd använder för att betala saker inom företaget. Och att alla kort som finns som alternativ troligen är ganska lika. Men det finns lite mer att kolla på här än man kan tro. 

Funderar du på att skaffa företagskort?

Vilken typ av företagskort behöver du?

Det allra första du ska fundera på är om du vill ha ett kreditkort eller ett betalkort. Alltså om du tänker dig att du behöver något där du kan handla på kredit och möjligen delbetala vissa köp, eller om du bara behöver ett kort där pengarna dras direkt från ditt eget konto. Det är vanligen endast kreditkort som har bonusar och extra sådana förmåner.

Vi kommer att prata mestadels om kreditkort i den här artikeln då det finns ganska mycket mer att säga om dem än om betalkort där man drar pengarna från kontot. Ett betalkort är ganska simpelt och är oftast gratis eller har någon låg årsavgift.

Ett kreditkort är bra att ha för tillfällen då man behöver göra ett köp även om det finns dåligt med pengar i kassan eller för att skjuta upp kostnader. Det är ett sätt att ge bättre flyt i likviditeten och för att undvika kassaflödesproblem.

Även för företagskort (kreditkort) finns det många olika priser, räntor och villkor och det spelar faktiskt roll vad du väljer. Det är väl ingen som vill betala onödigt mycket för sitt företagskort. Det finns ganska många saker som kan påverka vad man vill välja, när man börjar grotta ner sig lite mer i alternativen och det ska vi undersöka lite mer nu.

Det ska även sägas att det finns väldigt många aktörer som erbjuder företagskort. Alla större banker har sina varianter, sen finns det en del andra långivare och kreditinstitut samt kreditkortsföretag. Ovanpå det finns kort från företag som sysslar med affärssystem och bokföringsprogram och man kan till och med fixa företagskort hos bensinmacken.

Företagskortets ränta och villkor

En del kort har en årsavgift men det är också många som inte har en sådan alls. På det stora hela är det troligen inte så viktigt att ta hänsyn till detta då det inte blir så stor skillnad om man betalar 500 kr, 300 kr eller 0 kr per år för ett kreditkort. Det finns andra saker som är viktigare.

Räntan är alltid viktig när det gäller krediter och även för företagskort. Om man har tänkt sig att använda sig av krediten ibland och inte betala tillbaka direkt så kommer räntan att ha en märkbar inverkan. Som företag kan det tänkas att man ligger ute med lite större belopp än vad privatpersoner normalt gör och därmed blir räntan också mer relevant. En högre ränta innebär slutligen fler utgifter.

Många företagskort erbjuder räntefritt så länge man betalar sin första räkning direkt. Det innebär att du kan handla på en viss kortare kredit utan att det kostar dig något alls. Om du behöver ett företagskort som du kan betala med men som huvudsakligen inte är till för att nyttja krediten så är detta bra då kortet blir näst intill gratis att nyttja.

Om du har tänkt dig att använda krediten bör du väga in vad räntan blir när du väljer avbetalning. Om det är lite större belopp och även lite längre återbetalningstid så kan det vara ganska stor skillnad på att ha en ränta på 2 procent och 5 procent och givetvis ännu mer upp till 15 procent.

Villkor som bestämmer huruvida du har räntefri period, om du har valutapåslag, om du kan betala vanliga fakturor med kreditkortet osv kommer att vara intressanta. Beroende på hur du har tänkt använda kortet och vad för typ av företag du driver har du förmodligen olika behov och vill ha ett kort som är bra på det som du vill använda det till.

Andra fördelar och funktioner

Något som är värt att väga in är vad man får i övrigt när man skaffar sitt kort. Och då menar jag servicen, funktionaliteten, hjälpmedel och tilläggsgrejer som man kan ha nytta av. Detta kan också variera en hel del. Du kan t ex få en app där du kan få en bra översikt över dina köp och krediter samt göra olika bra saker.

Att kunna hantera utlägg och spara kvitton är t ex en bra och smidig sak som sedan underlättar när du ska redovisa och bokföra utgifter. Med lite tur kan man kanske till och med integrera kortets system med företagets eget bokföringssystem så att det går att föra över allt automatiskt.

Det är så klart trevligt om det är enkelt att lägga till ytterligare kort om man vill dela ut företagskort till fler anställda samt att kunna sätta olika köpgränser och kreditgränser för de olika korten. En del anställda kanske bara behöver kunna köpa för max 10 000 kr medan andra behöver kunna komma åt 100 000 kr. 

Om någon större betalning dras kan man kanske bli notifierad via SMS eller en pushnotis på telefonen, så att man direkt kan se om något skumt är på gång osv. Allting som gör administrationen smidigare är givetvis en fördel och något värt att väga in när man gör sitt val.

Bonusar och förmåner

De flesta företagskort har faktiskt någon form av bonus eller förmån kopplad till sig, för att locka kunder. Det finns många olika typer av förmåner också för den delen, så här handlar det om att kolla runt och se vad som erbjuds hos olika aktörer. Vad behöver ditt företag? Vad kan faktiskt göra någon nytta eller underlätta för de anställda? Fundera på det och försök att välja ett kort som erbjuder något relevant.

Cashback

En del kort har cashback där man kan få tillbaka en procent på sina köp, t ex 1 % cashback på allt man spenderar. Detta är ju i princip en bonus som blir till en slags rabatt, eller om man nu aldrig utnyttjar krediten så blir det en ren vinst. Den som har många transaktioner och mycket pengar som går genom företagskortet kan med fördel nyttja cashback för att spara lite pengar.

Cashback kan också tänkas komma i form av poäng som du kan använda för att få rabatt på andra köp. Ett exempel på detta är om du har ett kort hos en bensinmack, vilket ju kan vara ett alternativ om du har ett företag där det körs mycket bil och tankas mycket. Om du kan få rabatt på drivmedel eller någon form av bonus som kan utnyttjas för att spara pengar vid tankning så kan detta på sikt innebära vissa besparingar.

Reseförmåner

Det finns en del olika reseförmåner som går att få. Du kan t ex få reseförsäkring på samma vis som du får via ditt privata kort och i vissa fall lite förbättrat skydd. Du kan också få tillgång till lounger på flygplatser och därmed få lite extra skönt och trevligt när du är ute och reser. Detta är givetvis något att kolla på för företag som har anställda som ofta reser / flyger och där den typen av bonus kan uppskattas eller göra nytta.

Rabatter och förmåner hos andra företag

Ibland kan du få rabatter och erbjudanden för helt andra företag som bonus när du har ett företagskort. Det kan handla om att du har rabatt på hotell, flyg eller lite vad som helst. Du får kolla upp vad för typ av rabatter som ett visst kort kan tänkas ge för att avgöra om det är något som ni kan utnyttja.

Med tanke på att det finns kort med cashback så gäller det ju att ett kort med andra typer av rabatter och förmåner ger minst lika mycket bra saker för att det ska vara värt att ta ett sådant istället. Se efter företagets behov och försök anpassa kortet efter vad som är bra att ha.

Tänk på att om ni har ett lite större företag och lite större behov så går det nog ofta att göra en specialdeal med utgivaren av företagskortet där ni kan få en skräddarsydd lösning som passar er. Det går säkerligen att förhandla lite och kanske få ner räntan och bättra på villkoren, så länge ni är en attraktiv kund.

Följ oss på Facebook