Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Smartphone

Smartphones är samlingsnamnet på den nya typen av mobiltelefoner som nu börjar ta över mer och mer. Dessa nya mobiler blir mer och mer lika små datorer som ryms i fickan och kan göra mycket mer än att bara ringa och skicka SMS. En smartphone klarar av surfande på nätet, mail, att kolla på video eller bilder, gps, Facebook och Twitter, spel och ett stort antal andra program eller apps där man kan göra i princip lite vad som helst.

En smartphone är i stort en dator som ryms i en mobiltelefon och därför kan den göra de saker som en mobil ska klara av men även många av de saker som en dator normalt klarar av. Genom användandet av applikationer eller apps kan man ladda ner och installera en mängd olika prylar som ger extra funktionalitet till mobilen och som underlättar din vardag.

Namnet smartphone kommer ifrån att mobilen är så pass smart att den klarar av det mesta och att den kan göra alla de saker som normalt kräver ett antal olika apparater. Den är telefon, dator, kamera, videokamera, gps, spelkonsol och hjälpreda i ett. Det är meningen att en smartphone ska vara den enda pryl du egentligen behöver för att klara dig genom livet.

En vanlig smartphone

Hur ser då en vanlig smartphone ut? I princip alla smartphones har en touchskärm. En pekskärm gör det väldigt smidigt att navigera runt i mobilen och det gör även att man slipper alla jobbiga knappar. Utan knappar kan man få plats med en mycket större skärm vilket också är något man räknar med att en smartphone bör ha. Ifall man ska använda sin mobiltelefon till att kolla på filmklipp, surfa eller skriva längre texter bör det finnas en stor skärm som gör det bekvämt och erbjuder en trevlig upplevelse för ögonen. Dagens smartphones får bättre och bättre skärmar.

En smartphone ska självklart ha alla vanliga funktioner som en telefon har så att man kan ringa, skicka SMS och MMS och allt sådant. Det finns inte heller några smartphones som saknar en digital kamera med hyfsat hög upplösning så att man kan ta bilder. Ofta går det även att spela in film med kameran även om kvaliteten på filmen kan variera mellan olika modeller.

Att kunna koppla upp sig på Internet och sköta sina vanliga sysslor online är något som hör till en vanlig smartphone. Du kan normalt surfa omkring på vanliga webbsidor men även skicka och ta emot mail, använda MSN, logga in på Facebook eller Twitter och uppdatera status etc eller ladda ner nya applikationer för utökad funktionalitet. Applikationer (apps) är också en stor del av en smartphone då man på detta vis kan få massvis med funktioner genom att ladda ner och installera nya program som är relevanta för just mig.

Att välja rätt smartphone

Det finns många alternativ för den som är ute efter en smartphone idag. Det är inte helt lätt att veta vad man ska välja eftersom tillverkarna hela tiden kommer med nya modeller som har lite bättre funktioner eller lite bättre kamera eller skärm etc. Det bästa tipset för den som letar smartphone är att ta sig tid att läsa på lite om de olika modeller som finns och att jämföra både funktioner och priser innan man beslutar sig. Väg in alla fördelar och nackdelar och köp en mobil som känns rätt.

Följ oss på Facebook