Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Gratis telefoni

Vill du ringa gratis är det troligen IP-telefoni du är ute efter. IP-telefoni fungerar så att man ringer via Internet istället för via vanliga telefonnätet och då finns det inga uppkopplingsavgifter, minutavgifter eller annat att oroa sig för. Du behöver en Internetuppkoppling och normalt har dessa en fast månadsavgift som du måste betala men i övrigt gratis obegränsad trafik, och det gör att du kan ringa hur mycket du vill utan att det kostar något.

IP-telefoni fungerar så att man skickar telefonsamtalet som datapaket över Internet mellan olika klienter som har stöd för IP-telefoni. För att det ska vara gratis att ringa behöver alltså du ha en dator eller mobiltelefon med rätt programvara installerad och den du ringer till måste också ha det. Det kan även fungera med en IP-telefon som alltså ersätter din vanliga telefon bara att du kopplar in den direkt i bredbandsuttaget istället.

Gratis telefoni med Skype

Ett välkänt program för gratis IP-telefoni är Skype. Installerar du Skype på din dator kan du ringa helt gratis till någon som också har Skype installerat och det fungerar även med videosamtal etc. Det enda du betalar för är som sagt din Internetuppkoppling, vilken du hade betalat för även om du inte hade ringt några samtal.

Du kan även använda Skype på din mobiltelefon och det är gratis även där, men du ska tänka på att mobiloperatörerna normalt tar betalt för all datatrafik du genererar när du surfar på din mobil. Skype och andra typer av IP-telefoni skickar och tar emot data, vilket alltså skulle kosta pengar som läggs på din vanliga mobilräkning. Du kan undvika detta genom att koppla upp din mobiltelefon mot ett trådlöst nätverk istället, och sedan ringa.

Något annat som är värt att tänka på är att det går att ringa upp vanliga telefoner och folk som inte har Skype men i dessa fall är det inte längre gratis telefoni utan då får du betala en del. Det är ändå ganska smidigt och ger dit lite fler möjligheter.

Extern länk till nerladdning av Skype.

Ring utomlands riktigt billigt / gratis

Det som normalt är ganska dyrt är att ringa internationella samtal. Har du vänner eller familj som bor i ett annat land som du ofta pratar med kan det bli dyrt i längden och man måste hela tiden tänka på att inte prata för länge eftersom minuttaxan hela tiden tickar på. Du kan undvika detta genom att använda IP-telefoni och då får du istället helt gratis telefoni. Har du en dator med rätt programvara eller en IP-telefon och den du ska ringa till också har det kan ni prata med varandra utan att det kostar något alls. Program som t ex Skype är gratis att ladda ner och använda på sin dator.

Följ oss på Facebook