Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kan jag få bredband?

En ganska intressant fråga är självklart ifall man kan få bredband eller ej. Innan man går in på denna fråga ska man kanske först fråga sig själv vilken typ av bredband man är intresserad av. Det finns lite olika typer och hastigheter att välja på och du måste bestämma dig för vilken hastighet som du tycker är lagom när du surfar. Nu för tiden finns det även gott om mobila bredband vilket gör att du kan surfa helt trådlöst.

ADSL, DSL eller fiber?

ADSL, DSL och fiber är alla varianter av fast bredband där du behöver antingen ett telefonjack eller ett uttag för nätverkskabel. Dessa är alltså inte trådlösa på samma sätt som mobilt bredband men har istället fördelen att de är mer stabila och erbjuder bättre hastigheter i många fall.

Har du inget större behov av snabbt Internet och inte surfar så jättemycket räcker det fint med ADSL, vilket du kan få via ditt telefonjack. Detta är i princip det enklaste bredband du kan få och du får hastigheter upp mot 24 mbit/s. Nackdelen med ADSL är framför allt att uppladdningshastigheten, alltså hur snabbt du kan skicka ut data, är klart långsammare.

Med DSL får du ungefär samma hastigheter men här kan du få bättre hastigheter när du laddar upp data. Du kan exempelvis få 10 mbit ner och 10 mbit upp. Med ADSL skulle du i princip bara kunna få 10 mbit ner och 1 mbit upp så DSL är klart mer potent på det viset. Även detta bredband använder sig av telefonnätet.

Fiber är istället helt enkelt fiberkablar, vilka klarar att hantera rejält mycket data snabbt. Är du uppkopplad på fibernätet kan du få hastigheter på upp mot 100 mbit/s. Fibernätet är man dock inte uppkopplad på hur som helst utan du måste antingen få en egen kabel till din villa eller så måste din byggnad vara inkopplad ifall du bor i lägenhet.

Fast bredband eller mobilt?

Andra frågan är som sagt ifall du vill köra på fast bredband eller mobilt. Det finns fördelar och nackdelar med båda typer. Vi går lite snabbt igenom dem innan vi går vidare till den viktiga frågan.

Den stora fördelen med fast bredband är för det första att det är stabilt och att du normalt kommer upp i de hastigheter som utlovas. En annan fördel är att det inte brukar finnas några begränsningar för hur mycket data du får använda under en månad. Du kan alltså surfa på obegränsat och vara glad. Nackdelen skulle man kunna säga är att det är just fast bredband. Du kan bara använda det i ditt hem.

Fördelen med mobilt bredband är framför allt då att det är just mobilt. Du kan ta med ditt lilla USB-modem överallt tillsammans med din laptop och ha tillgång till Internet i princip överallt. Nackdelarna är för det första att det inte är lika stabilt och du kanske inte kommer upp i så jättehöga hastigheter många gånger. Även om du sitter hemma begränsas du av hur bra signal du har där du bor. Vidare finns det ofta begränsningar för hur mycket data du får använda per månad.

Så kan jag få bredband?

Den slutliga frågan är alltså ifall just du kan få bredband. Svaret är att t ex mobilt bredband kan du få i nästan alla lägen. 3G-nätet är väl utbyggt och fungerar i princip överallt i Sverige förutom på väldigt avlägsna och sällan besökta platser. Exakt hur bra signal du kan få går inte att säga men det är troligt att du kan få åtminstone ganska bra hastighet på ditt surfande med trådlöst bredband.

ADSL och DSL kan du väldigt ofta få så länge du har en telefon. Det måste finnas en basstation någonstans hyfsat nära för att det ska fungera men detta är väl utbyggt nu för tiden och det går ofta att ordna Internet av någon typ. Exakt vilken hastighet du kan få kan variera beroende på om du bor långt bort från en station eller nära. Fiber är klart mer lurigt eftersom man måste kopplas in i nätet med en fiberkabel. Bor du i villa är risken stor att du inte har fiber. I lägenhet kan du titta efter ett nätverksuttag i väggen.

Enklaste sättet att ta reda på ifall du kan få det bredband du vill ha är att gå in på webbsidan tillhörande någon av de stora bredbandsbolagen och göra ett test. Du kan normalt skriva in adress eller postkod och på så vis få upp vilken typ av bredband du kan få.

Följ oss på Facebook