Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Android

Apples Iphone var början på en ny typ av mobiler som nu för tiden ofta kallas för smartphones. Dessa liknar på många sätt en liten bärbar dator med pekskärm. En sådan mobil behöver ett operativsystem på samma sätt som en dator. De flesta datorer använder idag Windows och för mobiltelefoner finns det ett antal olika operativsystem. De vanligaste är Apple's iOS, Microsoft's Windows Phone, Nokia's Symbian och Google's Android.

Android är idag det vanligaste operativsystemet och används i många olika mobiltelefoner inklusive modeller från exempelvis HTC och Samsung. Det fungerar ungefär likadant som iOS som finns på alla Apple's prylar så som Iphone och Ipad men har självklart en och annan skillnad som man kanske tycker är bättre eller sämre. Tack vare nya versioner med jämna mellanrum har Android förbättrats och fått fler funktioner efter hand. Andriod ägs och utvecklas nu av Google.

När du köper en smartphone blir en av uppgifterna att jämföra de olika operativsystemen (plattformerna) för att se vilken du tycker verkar bäst. Ofta är skillnaderna inte speciellt stora och alla operativsystem har ett grundläggande utbud med funktioner som en smartphone behöver. Något som kan spela roll är dock att t ex Android och iOS båda har väldigt många applikationer tillgängliga för nerladdning, vilket kan vara ett plus om du är intresserad av att bygga ut funktionaliteten på din mobiltelefon ytterligare.

Android Market

Användare av Iphone har kunnat skaffa sina apps (applikationer) från App Store vilket är ett mycket smidigt sätt att ladda ner både gratis appar och sådana man måste betala för. På samma vis har Android självklart en egen marknadsplats för applikationer som heter Android Market. Där kan man köpa smarta apps eller ladda ner någon av de mängder gratis apps som finns tillgängliga.

Apps eller "appar" om man vill försvenska det hela är en förkortning av applikationer vilket helt enkelt är program till mobiltelefonen som man laddar ner och använder precis som på en vanlig dator. Dessa apps är normalt väldigt enkla att använda och erbjuder olika tjänster så som väderleksrapporter, söktjänster, gps, förenklad användning av Facebook eller Twitter, spel eller andra roliga funktioner (av varierande användbarhet).

Följ oss på Facebook