Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

4G

4G är nästa steg efter 3G när det gäller trådlös / mobil dataöverföring. 3G är vad som tidigare har används för mobilt bredband men det finns begränsningar för hur snabbt man kan surfa med 3G, även efter att tekniken har uppgraderats till Turbo-3G. Tack vare 4G som är den fjärde generationens mobilt bredband kan man nu komma upp i nästan lika bra hastigheter som snabbt fast bredband via fiber.

Hastigheterna för 4G ligger runt 80 Mbit/s vilket är mycket bra och mer än tillräckligt för den som surfar även om man är intresserad av att streama film eller spela spel online etc. Dock ska man veta att alla operatörer som erbjuder 4G alltid skriver att hastigheten är "upp till" 80 Mbit/s eftersom de inte kan garantera den hastigheten.

Det troliga är att du får en lägre hastighet eftersom det är väldigt många faktorer som spelar in, t ex hur bra täckning du har och hur långt det är till basstationen eller hur många som delar på den uppkoppling som finns där du befinner dig. Du kan förvänta dig hastigheter på 20 - 40 Mbit/s i de flesta fall, men även detta är ganska bra fart och räcker till det mesta man vill göra på nätet.

4G håller just nu (våren 2011) på att byggas ut runt om i Sverige och det finns inte speciellt många områden där det fungerar just nu. Man satsar först på att bygga ut i de större städerna men räknar med att kunna bygga ut i fler och fler städer efter hand. Man kan troligen räkna med att utbyggnaden kommer att gå relativt snabbt med tanke på att vi svenskar ligger långt i framkant när det gäller snabbt bredband och täckning.

För att se när du kan tänkas få 4G i din stad kan du titta in hos de olika mobiloperatörerna och kolla deras utbyggnadsplaner. Det finns normalt en utförlig plan för detta så att du kan se vad som är på gång. Vill du skaffa 4G får du dock vara redo att betala en slant för det hela. Fördelen kan ju dock vara att ju mer 4G som kommer ju billigare kan det tänkas bli med "gammal" Turbo-3G. Du som nöjer dig med ca 16 Mbit/s kan då komma undan ganska billigt.

Följ oss på Facebook