Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Täckning mobilt bredband

Vilken täckning du har för ditt mobila bredband beror helt på vilket bredband du har och det finns en del andra faktorer som kan påverka hur snabb din trådlösa internetuppkoppling slutligen blir. Det vanliga är att du som har mobilt bredband använder 3G-teknik. Det finns vanlig 3G men även Turbo-3G och Turbo-3G+ som har olika maxhastigheter.

Nu för tiden finns Turbo-3G och Turbo-3G+ i stora delar av landet och i princip alla städer. Detta innebär surf i hastigheter upp till ungefär 6 eller 16 Mbit/s. Bor du i en större stad har du säkerligen möjlighet att få 16 Mbit/s via Turbo-3G+ då täckningen för detta är väl utbredd, speciellt i södra Sverige och i städer runt om i landet.

Vill du veta mer om vilken täckning olika typer av nät har hos olika mobiloperatörer så finns det vanligtvis en täckningskarta på deras webbsida där du kan se var det finns täckning och vilken typ av nät du kan utnyttja. Du kan ofta även kolla upp just din kommun eller din stad för att se vad just du kan få för hastigheter på ditt bredband.

Den nyaste tekniken heter 4G och erbjuder hastigheter på upp till 80 Mbit/s och här har man precis börjat bygga ut nätet. Därför finns det just nu endast täckning i vissa utvalda större städer men man håller på och bygger ut mer och mer och det finns planer att se till att det går att få 4G i alla större städer i Sverige. Du kan följa även detta utbyggnadsarbete på mobiloperatörernas webbsidor.

Sådant som kan påverka täckning för mobilt bredband

Det finns flera saker som påverkar kanske inte täckningen i sig men hur bra hastighet du kan få när du surfar. Om du exempelvis skulle ha 16 Mbit/s med Turbo-3G+ kanske du inte kommer upp i mer än 8 Mbit/s många gånger. Detta beror på flera olika saker och det är normalt väldigt svårt att komma upp i maxhastigheten.

Det som påverkar är först och främst hur bra täckning som finns i området men även hur långt ifrån en basstation (mast) du befinner dig. Är du längre bort försämras täckningen och därmed även hastigheten på ditt Internet. Uppkopplingen kan även påverkas negativt av saker som blockerar "signalen" så som träd eller byggnader och du kan även få lite sämre hastighet inomhus än utomhus ibland. Annat som påverkar är t ex hur många som är uppkopplade just i ditt område och tvingas "dela" på kapaciteten. I vissa särskilda surfzoner i städer kan du få extra bra hastigheter.

Följ oss på Facebook