Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

3G-modem

Det är ett 3G-modem du behöver om du vill kunna använda mobilt bredband på din dator. Mobilt bredband använder 3G-tekniken och det finns nu till och med Turbo-3G och Turbo-3G+ som gör att du kan surfa i upp till 16 och ibland 32 Mbit/s via mobilt bredband. För att datorn ska kunna koppla upp sig behövs ett speciellt modem för 3G och detta kopplar man normalt in via USB-uttaget.

Ett 3G-modem kallas ofta även för 3G-dongel eller bredbandsdongel (eller helt enkelt bara dongel) och i vissa fall även för USB-modem. Det är en liten dosa som har en vanlig USB-kontakt och som du enkelt och smidigt kopplar in i datorn. Det kan även behövas ett program installerat på datorn för att det ska fungera.

När du beställer mobilt bredband från någon av mobiloperatörerna kommer du automatiskt att få med ett 3G-modem så att du kan surfa. Detta får du oftast gratis och ibland kan du till och med få (eller få köpa) en trådlös router så att du kan surfa på flera datorer eller surfplattor etc samtidigt.

Det är inte alltid man behöver ett 3G-modem för att koppla upp sig. Har du en enhet som klarar av SIM-kort som t ex en surfplatta kan detta räcka för att använda mobilt bredband. Då kan du hoppa över modemet och bara köra på genom att stoppa in SIM-kortet.

4G heter den nya tekniken som ska ta över efter 3G och som erbjuder hastigheter upp mot 80 Mbit/s, vilket är klart bättre än runt 16 Mbit/s som var gränsen för 3G. Detta håller just nu på att byggas ut runt om i Sverige med början i de större städerna och det kan tänkas att du behöver ett nytt 4G-modem ifall du vill köra på dessa högre hastigheter.

Följ oss på Facebook