Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Jämför bredband

Bredband är en av de saker som fungerar väldigt bra att jämföra eftersom det finns ett flertal olika alternativ att välja på och både pris och specifikationer kan variera mellan olika paket. Du kan leta efter de billigaste alternativen eller försöka hitta paket som passar dig och dina internetvanor. Genom att jämföra bredband får du chansen att spara en del pengar.

Jämför pris på bredband

Ett av de största skälen till att man jämför bredband är självklart att man vill hitta ett billigt och prisvärt alternativ. Priserna kan skilja en del beroende på vilken leverantör du väljer och eftersom de flesta leverantörer har fler än ett paket att välja på kan det även tänkas att t ex hastighet och eventuella andra specifikationer också kan skilja sig.

När man jämför bredband måste man alltså börja med att se till att man jämför två likvärdiga alternativ. En leverantör kan ha ett alternativ för bredband som heter exempelvis Medium och en annan kan ha ett alternativ som heter Mellan men det betyder inte att båda dessa är exakt lika.

Jämför specifikationer för bredband

Det som man huvudsakligen ska titta på för fast bredband är vilken hastighet man får. Det finns nerladdningshastighet och uppladdningshastighet. Hur snabbt man laddar ner är ofta det viktigaste eftersom det är vad som avgör hur lång tid det tar att t ex ladda en webbsida eller ett videoklipp eller hur bra kvalitet man kan titta i när man streamar en film etc. Uppladdningshastigheten påverkar hur snabbt du skickar data till andra och detta är framför allt bra om du ska ladda upp filer någonstans eller om du spelar spel som kräver större dataflöde på båda hållen.

Övrigt att tänka på när man jämför

Jämför alltså två alternativ som har samma hastighet. Du kan även kolla in vad det är för startavgift för abonnemanget då detta kan variera från 0 kr till ett antal hundralappar. I många fall kan du ha tur och hitta nåt erbjudande där startavgiften är borttagen. Var även försiktig med specialerbjudanden i övrigt. Det kan står att månadskostnaden är ett visst belopp men kanske gäller det bara första året. Titta hur mycket du tvingas betala sedan och bestäm om det känns rimligt.

Något som också kan vara värt att ha i åtanke är att det ibland finns andra erbjudanden där det blir billigare ifall man kombinerar bredband även med telefoni etc. Kanske är det totala paketet med både fast bredband, mobiltelefoni och tv så pass billigt att det på det stora hela är mer prisvärt än andra alternativ för bredband som egentligen har bättre pris på just bredbandet i sig.

Jämför mobilt bredband

När man jämför priser för just mobilt bredband är det mer än bara hastigheten som spelar in. Där är det även viktigt vilken övre gräns man har för sitt surfande. Det är nämligen oftast så att man får använda en viss mängd data per månad. Väljer du ett dyrare paket för du alltså både möjligheten att surfa i högre hastighet och även mer trafik att utnyttja per månad. Detta gör det ännu viktigare att jämföra två jämbördiga paket.

Andra saker som man eventuellt kan ta hänsyn till när man jämför mobilt bredband är t ex hur bra täckning leverantören har och vad som ingår i abonnemanget, t ex trådlöst modem eller USB-modem och så vidare. Det är viktigt att försöka väga in så mycket som möjligt när man jämför någonting så att det blir en rättvis bedömning.

Titta in på vår jämförelse av mobilt bredband för att smidigt kunna se olika alternativ och välja ett billigt abonnemang (eller kontantkort) för mobilt bredband.

Följ oss på Facebook