Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Router mobilt bredband

En router är enkelt förklarat en enhet som delar ut din Internetuppkoppling till flera olika datorer eller andra prylar som använder Internet. Ifall du har två datorer och vill ha Internet på båda dessa behöver du en router för att kunna koppla upp dem båda två. Det funkar helt enkelt så att uppkopplingen går in i routern som sedan kan kommunicera med dina datorer eller mobiltelefoner etc och ge dem tillgång till Internet.

En router är ett mycket smidigt sätt att ordna Internet till flera olika enheter utan speciellt mycket krångel. Utan en router kan du normalt endast ha igång Internet på en dator åt gången men routern hjälper till att dela uppkopplingen så att du kan surfa med flera olika saker samtidigt. Det finns även trådlösa routers som gör att du inte behöver koppla in din dator eller mobil etc med en nätverkskabel utan kan surfa trådlöst. En sådan kräver dock att din dator har ett trådlöst nätverkskort. T ex mobiler och surfplattor har normalt ett inbyggt sådant.

Särskild router för just mobilt bredband

En router funkar också bra för mobilt bredband. Principen är likadan vare sig det handlar om vanligt bredband eller mobilt bredband men för mobilt bredband krävs det en annorlunda router beroende på hur modemet för ditt mobila bredband ser ut. Det ska vara en 3G-router eller ska routern åtminstone ha stöd för 3G (när 4G kommer krävs det stöd för detta för att kunna utnyttja den nya tekniken).

Vanligtvis är modemet ett så kallat USB-modem, alltså en liten adapter som stoppas in direkt i ett USB-uttag på datorn. Därför måste routern vara av en sådan modell att man kan koppla in ett USB-modem i den istället för att koppla in en vanlig nätverkskabel. Det finns dock även en del lösningar med kombinerat modem och router, vilket gör det väldigt smidigt att dela ut Internet.

Flera mobiloperatörer erbjuder dig att köpa en router för mobilt bredband tillsammans med ditt modem när du skaffar abonnemang etc och ibland kan du till och med få en router gratis. Annars kan du köpa en router för mobilt bredband själv, vilken kostar mellan 900 kr och 2500 kr på ett ungefär.

Följ oss på Facebook