Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bluetooth

Bluetooth är en standard för trådlös kommunikation mellan olika typer av enheter. I första hand var det tänkt att två mobiltelefoner skulle kunna kommunicera med varandra men det finns klart många fler möjligheter än så. Datorer kan kommunicera med varandra på detta vis eller kan en dator kommunicera med en skrivare. Det finns t ex också väldigt många trådlösa headset som fungerar genom att använda sig av bluetooth-tekniken.

Många företag har ställt sig bakom tekniken och har implementerat den i sina produkter. Det är fritt fram att använda Bluetooth i olika produkter varför det finns i allt från mobiltelefoner, tangentbord, möss och hörlurar till mikrofoner, datorer och ett stort antal andra produkter som har nytta av trådlös kommunikation med närliggande enheter.

Det var från början Ericsson som arbetade fram det som sedan blev Bluetooth. Namnet kommer därför från något så roligt som en viking vid namn Harald Blåtand. Forskarna som arbetade med tekniken gillade medeltiden och tyckte att den duktige talaren Harald Blåtand kunde bli en passande förebild och namnet översattes rakt av till Bluetooth. Symbolen för Bluetooth är dessutom en liten runa i formen av ett B.

Hur funkar Bluetooth?

Varje enhet som ska använda sig av Bluethooth måste ha en liten kombinerad sändare och mottagare installerad för att det ska gå att kommunicera trådlöst. Denna sändare skickar hela tiden ut en signal med sin identitet samtidigt som mottagaren söker av området i närheten efter andra enheter. Ifall exempelvis din mobil eller dator hittar en annan Bluetooth-signal kan den identifieras och enheterna börjar "prata" med varandra.

Man kan sedan etablera en uppkoppling av passande sort mellan de två enheterna. Är det en dator och en skrivare kan man göra skrivaren redo att skriva ut sådant som skickas från datorn och är det två mobiltelefoner kan man exempelvis skicka data i form av filer till varandra eller helt enkelt koppla ihop sig och spela samma spel mot varandra etc.

Bluetooth använder sig av det licensfria 2,45 GHz ISM-nätet och har en räckvidd på ca 10 - 100 meter beroende på sändare / mottagare. Nu för tiden klarar man överföringshastigheter på ca 3 Mbit/s vilket är mer än tillräckligt för de typer av kommunikation som krävs av Bluetooth.

Följ oss på Facebook