Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Frivillig överenskommelse

Detta är det vanligaste alternativet och syftet här är att du ska bli skuldfri så snabbt som möjligt och att fordringsägarna ska få tillbaka så mycket pengar som du klarar av. Ta kontakt med fordringsägarna och försök att prata igenom din situation med dem och på detta sätt hitta en lösning som ni bägge tycker är okej. Om du t ex tittat på Lyxfällan på TV så brukar de alltid börja med detta och ofta få ner räntorna t ex till betydligt bättre nivåer.

Hur villig fordringsägaren är på att gå med på en uppgörelse påverkas ju självklart av mycket. För det första är det viktigt att du visar för dem att du verkligen är intresserad av att betala tillbaka men att du för tillfället har problem som gör att det är svårt. Annat som kan påverka är vilket typ av skuld det är du har för Kronofogden prioriterar skulder olika vid en utmätning. Underhållsbidrag, skatter, avgifter till staten, böter och viten prioriteras av Kronofogden. Efter detta kommer skulder till exempelvis banker och finansbolag. Summan av detta är att ifall en person har skatteskulder eller underhållsskulder är chanserna betydligt mindre för de andra fordringsägarna att återfå sina pengar. Något som brukar göra dem mer intresserade av en överenskommelse.

Det kan kännas nervöst och obekvämt att ringa upp långivarna och försöka få till en deal med dem. Men detta är något att bara arbeta sig igenom då det kan vara frågan om mycket insparade pengar. Ingen kan ju säga att det är värt att få stora ekonomiska problem istället för att ringa några samtal.

Följ oss på Facebook