Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Prioritera bland skulderna

Har du som vi tidigare tipsat om skaffat dig en bra överblick så är det dags att ta tag i prioriteringen för vad dina pengar ska gå till. Det första du ska se till att betala är din bostad och det dagliga uppehället. Lägg därför undan pengar till hushållspengarna, barnomsorg, resor till jobbet, avgifter till arbetslöshetskassan innan du betar något annat. I övrigt räknas alla andra räkningar, räntor och amorteringar in. Saker du också kan prioritera är el, telefon och hemförsäkring.

Hyra och månadsavgift

Har man en lägenhet eller bostadsrätt är det stor risk att det blir frågan om vräkning om pengarna för hyra och liknande inte kommer in i tid. Enligt lagen, Jordabalken 12 kap 42 §, är det möjligt att säga upp ett hyresavtal om du som hyresgäst dröjer med betalningen mer än en vecka. Reglarna för bostadsrätt är ännu hårdare (Bostadsrättslagen 7 kap 18 §).

Klarar du sen att betala kostnaderna för bostaden inom en bestämd tid efteråt kommer du att få behålla lägenheten. Men tiden du har på dig för en lägenhet är bara tre veckor och så lite som tolv dagar för en bostadsrätt. Detta är inga långa tidsrymder något som gör det viktigt att aldrig halka efter med dessa betalningar.

Äger du ett eget hus bör du prioritera betalningarna av lånen på huset för att undvika risken att bli av med huset till banken.

Borgenslån

Meningen med ett borgenslån är att en borgensman ska gå in och ta ansvaret för skulden om den inte betalas tillbaka i rättan tid. Det kan kännas jobbigt att tvinga någon annan att ta på sig detta men det är något du måste göra. Andra fordringsägare kommer inte att godta att du prioritera borgenslån så dessa måste komma långt ner på listan hur jobbigt den än är.

Automatiska överföringar

Det är oftast väldigt smidigt och billigast att ha automatiska överföringar till dem du har lån hos. Men om du sitter i en sådan situation att pengarna inte räcker till bör du sluta med dessa automatiska överföringar och istället se till att pengarna först och främst går till ditt uppehälle.

En sådan uppsägning ska göras skriftligt och vara undertecknad av den som står på lånet. Vägrar banken att godkänna borttagandet av överföringen trots din skriftliga uppsägning ska du vända dig till Konsumenternas Bank- och finansbyrå för vidare information.

Övertrasserad kredit

Har du använt mer pengar än vad du har tillåtelse till dvs övertrasserat kontot har banken full rätt att dra in dessa pengar direkt när det kommer inte några nya pengar på kontot. Risken är att summan som då blir kvar inte är tillräcklig för att betala din hyra och mat. Ta då ett snack med banken och försök att hitta en lösning där du får till en betalningsplan för att betala tillbaka pengarna på lite längre sikt.

Följ oss på Facebook