Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Steg 1 - Överblick

Som vi tidigare har pratat om är det viktigt att först göra en kalkyl över ekonomin och att ställa upp skulderna i en lista för att få överblick. Hur du ordnar listan är självklart upp till dig se bara till att bestämma dig för en metod och sedan gå stenhårt efter den.

Har du sedan tidigare en ekonomi som går minus varje månad måste du spara in på något som gör att du får pengar över som gör att du kan betala det minsta belopp som krävs av dig varje månad. Betalar du detta kommer fordringsägarna inte att kräva mer av dig varje månad. Betalar du inte denna summa är risken stor att Kronofogden kommer att bli inkopplade. Din budget måste gå ihop på något vis annars är det en nedförsbacka du befinner dig i och hur mycket minus du går avgör bara hur brant den är.

Bli av med skulder - Steg 1

Att betala det minsta beloppet gäller självklart för alla skulder som du har. Det kan ju vara allt från kreditkort till vanliga lån eller någon helt annan form av skuld du skaffat sedan tidigare. Kom ihåg att du kan ta kontakt med dina långivare och försöka undersöka möjligheterna att få till lite bättre villkor på dina lån. Det värsta som kan hända är att du får ett nej, lyckas du få till bättre villkor är det direkt sparade pengar.

Gå vidare till Metod för skuldsanering - Steg 2 >>