Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Steg 2 - Betala extra

Nu när du har fixat så att ekonomin klarar av att betala tillbaka det minsta som krävs varje månad är det dags att gå vidare och se till att du har så pass mycket pengar kvar i slutet av månaden att du kan betala in en extra liten summa till dina skulder. Det är detta steg som kommer att vara viktigt för att bli skuldfri så snabbt som möjligt.

Hur mycket du kan betala in extra varje månad styrs ju helt efter dina egna möjligheter. Som tidigare har vi tipsat om att du ska göra en kalkyl där du ser vad utgifter går till. Vidare att det är en bra idé att läsa spartipsen som vi har på vår sida. Runt omkring här på sajten kan du hitta flera hundra olika spartips och om bara fem av dessa passar dig så är det iaf sparade pengar.

Det kan vara så att du drar ner på saker och ting, något som för med sig att du ligger 200 kr plus varje månad eller kanske kan du spara några tusen kronor varje månad. Summan är inte det viktiga utan det viktiga är att du kan få något över varje månad när alla räkningar är betalda och minsta beloppen inbetalda på skulderna. Får du mer pengar över kommer skulderna självklart att försvinna snabbare men även en lite summa innebär att den försvinner, om än långsamt. Långsamt är dock mycket bättre än inget alls.

Bli av med skulder - Steg 2

Snabba exempel på saker som det kan sparas in på är att inte äta ute eller äta billigare mat hemma ett par dagar per vecka, vilket kan innebär en besparing på över 100 kr i veckan. Kan du prata lite mindre i telefon går det också att spara pengar. Kan du dra ner på kostnaderna med lite över 200 kr varje vecka innebär det ungefär 1 000 kr i slutet av månaden som kan gå till snabbare avbetalningar. Vill du ha fler spartips kan du läsa det på vår del för just spartips.

Den extra summan betalar du sedan in till den skulden som du har på toppen av din lista. Förslagsvis den som har högst ränta. Det blir då en extra inbetalning till denna skuld, utöver det lägsta belopp som du alltid måste betala in som minst. Direkt när du betalar in extra kommer kostnaden nästa månad att bli mindre då själva skulden de räknar räntekostnad på är lägre.

Gå vidare till Metod för skuldsanering - Steg 3 >>

Följ oss på Facebook