Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Förbättrade villkor

Att förbättra villkoren på de skulderna man har kan vara det som krävs för att man ska få ekonomin att gå ihop varje månad. Kanske kan kostnader som går ner med någon tusenlapp göra hela skillnaden.

Amorteringarna minskas

Amorteringen kan stå för en ganska stor del av ett lån och kan man få ner denna summa kan det kanske hjälpa till att få ordning på ekonomin. Beroende på vilken långivare man har och vilken typ av skuld det är frågan om går det ibland t o m att stoppa amorteringen helt. Viktigt är att man bara försöker använda denna metod under en kortare tid. För skulderna kommer ju inte att minska när amorteringen stoppas vilket leder fram sammantaget ökade räntekostnader.

Minska räntan

Ännu bättre än att minska amortering är om du kan få ner räntan eller frysa den på befintliga lån. Med att frysa en ränta menar man att ingen ränta alls tas ut. Ta kontakt med dina långivare och se om ni kan hitta en överenskommelse som passar er bägge.

Samla lån

Har du många små skulder är dessa ofta väldigt dyra. I denna typ av fall är det bra att istället försöka att samla ihop alla dessa småskulder till ett större och betydligt mer förmånligt lån. Har du möjlighet att öka på t ex lån på bostad brukar detta vara det bästa alternativet då dessa lån oftast är mycket billigare. Har du inte möjlighet till denna typ av lån är ofta ett medlemslån genom facket ett bra alternativ då räntorna där ofta är ganska låg. Annars är det ett vanligt privatlån som brukar vara alternativet. Även om räntan på ett sådant lån är klart högre än för t ex bostadslån kommer den normalt att vara mycket lägre än för de mindre skulderna. Småskulder har ofta en ränta som är minst tre gånger så hög som den är för större lån.

De pengarna som du då behöver betala ut varje månad kan därmed sjunka med flera tusen kronor. Kom bara ihåg att aldrig låna mer pengar än vad du behöver för att lösa skulderna. Ett samlingslån är en åtgärd för att bättre på privatekonomin inte att öka på de totala skulderna.