Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Metod - Bli av med skulder

Den första grejen att göra är att sammanställa alla olika skulder och dela upp dem efter vad de kostar varje månad dels i amortering men också i ränta. Detta för att få en överblick över vilka skulder som ska betalas först och vilka som kan vänta lite.

Du har två olika sätt att rangordna skulderna som bägge har lite olika fördelar.

1. Du kan rangordna dina skulder efter den totala storleken på själva skulden. Sedan betalar du den minsta skulden först och på detta vis minska antalet skulder så snabbt som möjligt.
2. Du rangordnar skulderna efter vad de kostar i ränta varje månad och betalar tillbaka den skulden som kostar mest varje månad först. Nu talar vi om ränta i procent och inte i kronor, ett litet lån med hög ränta är alltså mer intressanta att betala tillbaka än ett stort med bra ränta.

Ser man enbart till det ekonomiska perspektivet så är alternativ nr 2 att föredra då du på detta vis blir av med de dyraste räntorna först, något som gör att allt blir billigare längre fram. T ex skiljer det kraftigt på ett kortare mikrolån eller privatlån jämfört med ett bolån på många år. Använder du dig av denna metod kommer du därför att kunna betala tillbaka dina skulder snabbare och snabbare ju längre tiden går.

Argumentet för att välja metod 1 är att du snabbare kommer att kunna se resultat, något som lätt gör det enklare att vara motiverad. Vilken metod som du väljer är självklart upp till dig men vi skulle klart rekommendera att du betalar tillbaka de dyraste lånen först. Har du stora skulder är ekonomin troligen inte så bra och detta gör att du säkerligen behöver spara alla pengar som du bara kan. Eftersom metod 2 är mycket bättre ur ett ekonomiskt perspektiv är den i detta läge att föredra.

Tar du också och använder dig av t ex vår budgetkalkyl så kommer du snabbt att märka att kostnaderna sjunker varje månad och att det därför blir mer pengar över i slutet av månaden till att antingen betala tillbaka mer med eller kanske spara. Med mer pengar över kan du kanske börja unna dig något trevligt också för att på detta sätt öka motivationen ännu mer.

Använder du dig inte av en kalkyl är ändå tipset att du ser till att på något sätt markera när du har betalat tillbaka skulder. Det kan vara så enkelt som att sätta upp en kylskåpsmagnet för varje 10 000 kr som det finns i skuld. Sedan när du har betalat tillbaka 10 000 kr så lägger du dem i en synlig hög som påminner dig om det bra arbetet som utförts. Det finns självklart mängder av olika sätt att visa att skulderna har gått ner se bara till att välja något du tycker är lite trevligt.

Gå vidare till Metod för skuldsanering - Steg 1 >>

Följ oss på Facebook