Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

10 bra tips för dig med skulder

Här kommer en lista med 10 viktiga punkter för dig som har skulder. Listan kommer ursprungligen ifrån Konsumentverkets hemsida även om de verkar ha tagit bort denna lista för tillfället. Förhoppningsvis kan detta vara en god lista som hjälper dig bort från skulderna. Vi har självklart utvecklat en del av punkterna för att förklara lite djupare än vad Konsumentverket gjorde.

1. Skaffa en helhetsbild

Det första du bör göra är att skaffa en helhetsbild över de samlade skulderna. Har du inte koll på vad du är skyldig och hur mycket som ska betalas när ta då kontakt med fordringsägarna och be dem att informera om hur läget ser ut. Om du inte har en bra bild över situationen blir det mycket svårt att göra något åt den.

2. Vad händer om du inte betalar?

Ta reda på exakt vad som kommer att inträffa om du inte klarar av att betala tillbaka skulderna i rättan tid. Din fordringsägare kan svara på detta. Har du t ex räkningar som är på väg till inkasso eller Kronofogden är det viktigt att veta.

För en lite mer allmän information kan du läsa vår guide som handlar om vad som händer om man inte betalar i tid. Läs den här.

3. Betala det viktigaste

Ta först och betala tillbaka de skulderna som skulle innebära störst problem om de inte betalas tillbaka. Är det ingen större skillnad så betala tillbaka de skulderna som kostar mest i räntor och liknande först. Det är alltså frågan om de skulderna där räntenivån i procent är högst inte där du får betala mest i antal kronor. För att få till en större förändring ger det mycket mer att betala tillbaka på ett lån med högre räntesats.

4. Din privatekonomi

Gör sedan en kalkyl över din privatekonomi för att hitta var du kan spara pengar och för att allmänt få reda på hur mycket pengar du har. Gör du detta får du en bra överblick över vilka möjligheter du har att betala tillbaka skulderna. Nästan alla av oss har saker som vi kan ändra i vår privatekonomi. Det behöver inte vara stora saker utan flera små kan också ge stora resultat. Säg t ex att du köper en påse godis i snitt per dag som kostar 20 kr så är det faktiskt 140 kr varje vecka eller runt 600 kr i månaden. Skulle du återbetala ett privatlån på 100 000 kr med 500 kr mer per månad skulle besparingen bli över 1 000 kr om räntan är ganska hög plus att du skulle vara skuldfri ett par månader tidigare. Små förändringar i livet kan alltså göra stor skillnad.

5. Borgenslån

Är det så att något lån är ett borgenslån då ska du direkt ta kontakt med din borgensman för att berätta om de ekonomiska problemen. Det är inte rättvist mot denna person att inte berätta om de ekonomiska problemen du har. Kommer borgensmannen att bli tvingad att gå in med betalningar på lånet är det bara rätt att informera i förväg om risken.

6. Tillgångar

Finns det något som du kan sälja. T ex kanske du har en bil som är dyr. Ett alternativ är då att sälja bilen och om du verkligen måste ha en bil skaffa en som är mycket billigare. Samma sak gäller för i princip allt annat som t ex hus. Behöver man inte dem eller kan hitta ett billigare alternativ går det ofta att få fram större summor till återbetalning av skulder.

Säg att du lyckas sälja saker för 10 000 kr och använder dem för att amortera extra på ett privatlån på 100 000 kr med en 15 % ränta som du har rak amortering på under 5 år så sparar du ca 3 800 kr i räntekostnad under löptiden. Lyckas du sälja för 30 000 kr är besparingen nästan 11 500 kr. För ett annuitetslån är skillnaden ännu större. Att få ned kostanderna på detta viset kan alltså göra stor skillnad i ekonomin.

7. Plan

Se till att göra upp en plan över hur du tänkt gå tillväga för att klara av denna svåra ekonomiska situation. Har du en konkret plan är det normalt mycket enklare att fullfölja jobbet. Jämför du ditt läge med planen med jämna mellanrum kommer du också direkt att se hur du ligger till.

8. Prata med fordringsägarna

Tar du ett snack med fordringsägarna finns det möjligheter att du kan få till stånd återbetalningsplaner som passar dig bättre. Kontaktar du dem inte finns det iaf ingen chans alls för detta. Fordringsägarna kan mycket väl tänkas gå med på ändring av villkoren på olika sätt. Det är normalt i deras intresse att få tillbaka sina pengar även om det skulle vara med lite mindre vinst för dem än vad som först var planerat.

9. Inga nya skulder

Se till att avsluta kreditkonton och även klippa sönder eventuella kort. Se även till att absolut inte ta några nya lån som kommer att öka kostnaderna. Ska det vara något lån som tas är det ett lån där du samlar tidigare skulder till ett billigare lån. Det är först när du har kommit tillbaka riktigt på mattan som det kan bli aktuellt med lån igen. Men var då väldigt försiktig med vad du lånar till då du ju vill göra allt för att uppleva en liknande situation igen.

10. Kommunen

Kommunen kan ofta hjälpa till med budget- och skuldrådgivning. Använd denna möjlighet om du behöver. Det är bara att ta kontakt med din kommun så hjälper de dig att hitta till rätt person osv.

Följ oss på Facebook