Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Del 4 - Inkasso

Betalar du inte det du är skyldig fordringsägarna kan de skicka ett inkassokrav till dig. Antingen skickar de det själv eller så anlitar de ett ombud som ofta är ett inkassoföretag för att få dig att betala. I inkassobrevet ska det gå att läsa tydligt vilket skuldbelopp som gäller men också vilken ränta och kostnad som gäller efter inkassokravet.

Har du inte möjlighet att betala är det viktigt att du så snabbt som möjligt tar kontakt med den som skickat kravet för att försöka att få till en ny avbetalningsplan. Det finns nämligen möjligheter att du kan få till en sådan, ofta tillkommer det dock en avgift.

Inkassoverksamheten styrs efter lagar som finns i inkassolagen. Du får t ex inte utsättas för onödiga kostnader eller trakasserier. Det är Datainspektionen som ska se till att denna lag följs. Har du några frågor är det dit du ska vända dig, även samma ställe du kontaktar om du har en anmärkning att göra på något inkassoföretag eller liknande. Har du inte pengar att betala är det inte någon idé att anmärka då detta inte är ett giltigt skäl. Risken är istället att du då kommer att få betala rättegångskostnader som bara gör din skuld ännu större.

Är det en inkassofirma som har övertagit kravet ska du inte betala det du är skyldig den ursprungliga fordringsägaren utan det är till inkassofirman som du ska betala.

Följ oss på Facebook