Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Del 7 - Betalningsanmärkning

Har du inte betalat en skuld och en fordringsägare ansöker om indrivning hos Kronofogden leder detta fram till ett utslag eller dom. Detta föras då in i Kronofogdemyndighetens databaser. Kreditupplysningsföretagen hämtar sedan denna information vilket leder fram till en betalningsanmärkning.

Får du en betalningsanmärkning kan du räkna med att få svårt att utföra många ekonomiska transaktioner under 3 år. Det är nämligen under 3 år som en betalningsanmärkning är aktiv. De allra flesta bankerna kommer t ex inte att vara villiga att låna ut pengar till någon som har en betalningsanmärkning.

Det är dock inte enbart stora transaktioner som kommer att vara problem under denna period. Kanske vill du hyra en tv eller något liknande, detta kan också stoppas pga betalningsanmärkningen. Andra saker som kan vara svåra är att hyra en lägenhet eller skaffa ett telefonabonnemang.

Har en skuld gått så långt som detta är det verkligen inte alls bra. Risken är som sagt var att du får problem under flera år framåt i tiden. Ta därför och gör allt för att betala tillbaka skulderna i tid. Det är värt att leva på nudlar ett tag om detta kan innebära att pengar till återbetalning av skulder uppbringas.

Följ oss på Facebook