Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad ska man testa?

Av dessa förslag till lösning av problemet är det inte helt enkelt att säga vilket som passar bäst för just dig och vilka som kan tänkas accepteras av fordringsägarna. Faktorer som hur stor den totala skulder är, hur länge du varit skuldsatt, hur framtidsutsikterna ser ut, hur länge du haft betalningssvårigheter och hur den ekonomiska och sociala situationen ser ut kommer alla att påverka.

Ett bra sätt att få gehör från fordringsägarna är om du kan påvisa för dem att det är mer fördelaktigt för dem att göra en uppgörelse med dig än vad det är att en utmätning ska ske av Kronofogden.

Ny problemsituation

Om dina problem är ganska nya är troligen ett samlingslån eller ändring av amorteringstiden de alternativen som har störst chans att lyckas för dig. Får du förlängd amorteringstid kommer detta ju t ex inte att inverka negativt på fordringsägarens vinst. Att samla ihop många skulder är också ett bra sätt, risken här är bara att långivarna inte tycker att du har en tillräckligt god ekonomi för att de ska acceptera ansökan om lån.

Har du fått tillfälliga problem exempelvis pga förlorat arbete är det absolut tillfälle att ta kontakt med alla fordringsägare och förklara din situation för dem. Försök att få till en uppgörelse som innebär en lägre månadsbetalning.

Långvariga problem

Om dina problem inte är nya utan har pågått under en längre tid är det istället dags att även titta vidare på de andra lösningarna som vi har föreslagit. Sen om dessa fungerar för dig eller dina fordringsägare är svårt att säga då det är väldigt många faktorer som spelar in.

Du får helt enkelt pröva dig fram och se vilka lösningar som kan funka. Det värsta som kan hända är att du får ett nej till ett förslag.

Följ oss på Facebook