Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Del 1 - Förfallodag

Här kan du läsa vad som händer steg för steg om du inte betalar en skuld. Något som är viktigt att hålla koll på är att skulder snabbt kan öka i storlek. T ex är det så att en skuld där årsräntan är 20 % blir dubbelt så stor på enbart fyra år.

Förfallodag

Skaffar man sig en skuld genom att t ex köpa eller låna skickar fordringsägaren som det första han gör en faktura där det exakt står hur mycket du är skyldig och när det ska betalas tillbaka. Återbetalningsdagen är det man kallar för förfallodag.

Det finns inga speciella regler som säger att det ska vara en viss tid innan du måste betala. Detta är helt enkelt så att de reglerna som fanns när ni ingick avtalet gäller. Gillar du inte villkoren som gäller ska du helt enkelt inte ingå ett avtal.

Alltså är det väldigt viktigt att kolla upp villkoren innan man skriver på något. Villkoren brukar ofta vara skrivna på baksidan i fin stil. Hittar du inga villkor fråga om dem innan du skriver på något.

Skulle det vara så att ni inte har bestämt någon betalningsdag då är det säljaren som bestämmer när skulden ska återbetalas. Se även till att skickar in en betalning tre dagar innan sista dagen för att vara säker på att den kommer fram i tid. Normalt är det inget problem om din betalning kommer in en eller ett par dagar för sent men det är en situation som är bäst att undvika.

Följ oss på Facebook