Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

IP-telefoni

Med IP-telefoni ringer man telefonsamtal via Internet istället för att använda det vanliga telefonnätet. Samtalet skickas som datapaket via Internet vilket gör att de som har fast bredbandsuppkoppling kan ringa väldigt billigt eller i princip gratis. Ip-telefoni kallas ibland även för bredbandstelefoni. För att det ska fungera med äkta IP-telefoni krävs Internetuppkoppling och att den man vill ringa till också klarar av tekniken.

För den som ringer ett samtal är det ingen direkt skillnad mot att ringa vanligt. Man kan ringa via en IP-telefon eller via sin dator (med mikrofon och hörlurar / högtalare). Det går också att använda en adapter så att man kan använda sin gamla vanliga telefon. IP-telefoni har lite olika fördelar och nackdelar som vi ska försöka gå igenom här.

Olika sätt att ringa med IP-telefoni

Det går som sagt att ringa på lite olika sätt. Oavsett är det alltid så att samtalet skickas via Internet, men det finns några olika metoder. Nedan går vi igenom dem lite närmare.

IP-telefon - Det finns speciella IP-telefoner som man kan använda för att ringa med. En sådan telefon är inte så annorlunda från en vanlig telefon förutom att den kopplas in direkt till bredbandsuttaget (Ethernet-jack) istället för till telefonjacket. Det finns även programvara på själva telefonen som gör att den är redo att hantera IP-telefoni.

Datorn - Har du bara en mikrofon och någon slags högtalare så som hörlurar och sedan ett speciellt program installerat på datorn så kan du köra med IP-telefoni rakt upp och ner på datorn. Du kan ringa upp en annan dator eller en IP-telefon osv. Det går att använda exempelvis Skype för att prata gratis via datorn vilket är smidigt och trevligt.

Mobiltelefon - Du kan använda en app för att utnyttja IP-telefoni på mobiltelefonen. Det finns appar för exempelvis Skype men även andra liknande program. Med hjälp av dessa kan du ringa utan kostnad eller väldigt billigt och på sätt och vis smita undan vanliga mobilsamtal. Det är dock även så att mobiloperatörerna inte alltid godkänner användning av såna här program. Kolla vad villkoren för ditt abonnemang säger.

Vanlig telefon - I vissa fall kan man använda sin gamla analoga telefon även för IP-telefoni. Då kopplar man in en adapter till sin vanliga telefon som fungerar som en brygga mellan telefonjacket och bredbandsuttaget. På adaptern finns den programvara som behövs för att IP-telefoni ska fungera. På så vis kan man helt enkelt ringa billigt utan att ens behöva en ny telefon.

Normalt för att IP-telefoni ska fungera behöver man kommunicera mellan två klienter som båda har stöd för IP-telefoni, alltså t ex två datorer med installerad programvara eller två IP-telefoner. Det går dock med vissa operatörer etc att ringa upp en vanlig telefon via IP-telefoni. Då fungerar det så att man i princip ringer upp en dator hos operatören som sedan skickar vidare samtalet som ett vanligt lokalsamtal. Det är lite dyrare än riktig IP-telefoni men är ändå billigt, speciellt för utlandssamtal.

Fördelar och nackdelar med IP-telefoni

Den stora och dominerande fördelen med IP-telefoni är helt enkelt priset. Det är väldigt billigt eller i princip gratis att ringa på det här viset. Eftersom man använder sitt fasta bredband och Internet istället för telefonnätet för att skicka data blir det en obefintlig kostnad. IP-telefoni är speciellt bra om man ringer internationella samtal ofta eftersom detta normalt är ganska dyrt.

Det finns dock några nackdelar som kan vara värda att nämna. Först ochf främst kan det vara sämre kvalitet på samtalet eftersom det inte fungerar likadant att överföra ett samtal via Internet som det gör via telefonnätet. Vissa datapaket kan gå förlorade eller bli försenade vilket ger lite störningar. Vidare kan det även vara så att säkerheten för samtalen är sämre. Sådant som skickas via nätet kan lättare snappas upp, vilket gör att man helst inte ska diskutera känsliga ämnen över IP-telefonen.

Följ oss på Facebook