Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

USB-modem

Ett USB-modem används nästan enbart för mobilt bredband. Själva modemet är en liten dosa med USB-anslutning så att du enkelt kan koppla in det i datorn via ett USB-uttag. Eftersom mobilt bredband kör på 3G-teknik kallas ofta ett USB-modem även för 3G-modem och ibland kallas det även för dongel. Modemet är litet och är smidigt att ta med var du än åker och gör att du kan surfa på valfri plats.

Du får oftast ditt USB-modem gratis när du skaffar någon slags paket för mobilt bredband hos någon av mobiloperatörerna, alternativt får du betala modemet som en del av en startavgift. Till ett USB-modem hör normalt ett program som måste installeras på datorn så att du kan komma igång och surfa. Det hela är dock enkelt att komma igång med varför många väljer mobilt bredband idag.

Hastigheter för USB-modem

Det finns en del olika hastigheter för mobilt bredband. Mobiloperatörerna erbjuder olika paket med lägre eller högre hastighet beroende på vad du är ute efter. Genom Turbo-3G kan du få någonstans mellan 6 och 16 Mbit/s och ju mer du är villig att betala ju snabbare bredband kan du få. I vissa fall kan du komma upp i högre hastigheter. Hastigheten på ditt Internet beror dock på vissa saker som hur långt ifrån en basstation / mast du är och ifall det är något som blockerar signalen (du har lite bättre signal utomhus jämfört med inomhus).

Täckning för USB-modem

När du kör på mobilt bredband använder du 3G-nätet. Det finns uppgraderade versioner av 3G som heter Turbo-3G och Turbo-3G som har bra spridning i Sverige och med dessa varianter kan du komma upp i ca 16 Mbit/s och ibland högre. Det finns bra täckning för Turbo-3G i Sverige och du kan surfa snabbt i alla större städer och orter runt om i landet. Det är i princip bara norra och nordöstra Norrland som kan ha dålig täckning.

Saker kan påverka täckningen så att du får lite sämre hastigheter för ditt mobila bredband, som vi nämnt tidigare. T ex blir signalen bättre ju närmare en basstation du befinner dig. Om du har mycket saker mellan dig och basstationen, t ex träd, byggnader, tjocka väggar och liknande så kan även detta påverka hur bra signal du får och vilken hastighet du kan surfa med.

Följ oss på Facebook