Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Dongel (Bredbandsdongel)

Det man normalt kallar för en dongel eller bredbandsdongel är helt enkelt ett modem för trådlöst / mobilt bredband. En dongel är en USB-enhet som man kopplar in direkt i ett USB-uttag för att få mobilt bredband till sin dator. Ett trådlöst modem av detta slag använder sig av 3G för att man ska kunna koppla upp sig och surfa trådlöst var man än befinner sig där det finns täckning.

En dongel kallas ofta även för t ex 3G-modem eller USB-puck och ibland även för USB-modem. När man skaffar ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband får man en dongel att använda till sin dator så att man kan koppla upp sig. Vanligtvis är denna helt gratis för dig som beställer abonnemang och kanske kostar en liten slant om du väljer kontantkort. Du kan ofta även få en trådlös router så att du kan koppla upp flera olika enheter.

I vissa fall behöver man inget 3G-modem för att surfa utan klarar sig med endast ett SIM-kort. Du måste då ha en enhet i vilken du kan stoppa in ett SIM-kort så som en mobiltelefon eller en surfplatta som stöder detta. För en dator krävs det nästan alltid att du skaffar en dongel som du kopplar in i en USB-port.

Använder man sig av 3G-nätet är hastigheten begränsad till ca 2 Mbit/s men det finns även Turbo-3G och Turbo-3G+ som ger snabbare hastigheter och man kan nu för tiden surfa i upp till 16 Mbit/s (ibland 32 Mbit/s) med den uppgraderade 3G-tekniken. Det har även börjat dyka upp 4G som är fjärde generationens mobilt bredband och som erbjuder hastigheter upp mot 80 Mbit/s men som just nu endast finns i ett fåtal områden. Det lär snart byggas ut runt om i Sverige dock.

Följ oss på Facebook